Breaking News

China are cinci proiecte de investiții în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

 

Cinci proiecte de investiții ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro, au fost semnate în China, în marja Reuniunii ministeriale pentru promovare economică și comercială dintre China și țările Europei Centrale și de Est, informează Ministerul Economiei.

Proiectele de cooperare bilaterală vizează domeniile auto, energie regenerabilă, imobiliare și educație. Astfel, investitorii chinezi intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro. Totodată, chinezii intenționează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei și să dezvolte un proiect de cooperare și schimb de experiență în domeniul educației în Hunedoara.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 — 9 iunie, la cea de-a doua ediție a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică și comercială dintre China și țările Europei Centrale și de Est, organizată la Ningbo, China.

În marja Reuniunii au fost semnate cele 5 proiecte de investiții ale unor companii chineze în România, a fost organizată o expoziție de investiții și comerț, unde au participat 12 companii românești, au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului chinez, unde au fost abordate teme de actualitate ale cooperării economice și comerciale bilaterale.

„Astăzi, România are o nouă Lege privind achizițiile publice, lege care clarifică și simplifică anumite aspecte. Sperăm ca aceste îmbunătățiri legislative să facă mai predictibil sectorul investițional din România”, a declarat Costin Borc în cadrul conferinței.

Potrivit acestuia, comerțul dintre România și China a ajuns, anul trecut, la 3,8 miliarde de dolari, iar în primul trimestru al acestui an s-a consemnat o creștere ușoară, de 1,4%, a exporturilor produselor românești pe piața din China.

În context, vicepremierul a vorbit și despre revigorarea Zonei Economice a Drumului Mătăsii. ‘România este deschisă și dornică să coopereze pe acest proiect, fiind printre primele țări care a semnat un document pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în zona economică a Drumului Mătăsii. Vrem să concretizăm proiecte de cooperare și investiții în acest format. Este de interes conectarea inițiativei ‘One Belt, One Road’, prin Marea Neagră, cu Strategia Europeană pentru regiunea Dunării’, a subliniat Costin Borc.

La finalul conferinței, delegațiile celor 16 state din Europa Centrală și de Est, împreună cu reprezentanții chinezi au semnat o declarație privind cooperarea în sistemul 16 +1 pe relațiile comerciale și economie, promovarea produselor specifice, dezvoltarea de noi zone de comerț bilateral și extinderea sectoarelor de cooperare. De asemenea, Declarația prevede și continuarea proiectelor de investiții în infrastructura rutieră, feroviară și maritimă, infrastructura aeriană, dar și infrastructura energetică.

În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegației române cu ministrul chinez al Comerțului, Gao Hucheng. Discuțiile s-au axat pe importanța investițiilor chineze în România, care este considerată o destinație cunoscută turiștilor chinezi, datorită relațiilor tradiționale dintre cele două state, fiind, în același timp, o țară cu un imens potențial turistic, precizează Ministerul Economiei.

„Vă vom sprijini atât pe plan turistic, cât și pe plan comercial, astfel încât tot mai multe produse românești să ajungă pe piața chinezească. Guvernul susține toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ținând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiții”, a afirmat Gao Hucheng.

Totodată, au fost reamintite proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească — centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia și proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. ‘Pe aceste subiecte sperăm să vă avem alături, la București, în septembrie, când România va găzdui Centrul de dialog și cooperare în domeniul Energiei, în format 16 +1, China — Europa Centrală și de Est’, a mai spus ministrul român al Economiei.

În cadrul Forumului de cooperare pentru dezvoltare China — ECE a fost organizată și cea de-a doua ediție a Expoziției de Investiții și Comerț, la care participă aproximativ 200 de companii din cele 16 țări ECE și aproape 300 de companii chineze.

România este reprezentată de 12 firme cu produse tradiționale românești, viceprim-ministrul român exprimându-și convingerea că pavilionul României va juca un rol activ pentru promovarea și diversificarea produselor românești importate în zona Ningbo și în întreaga provincie Zhejiang, contribuind la dezvoltarea relațiilor bilaterale româno — chineze.