Cod Galben de inundații pentru râuri din 19 județe, până luni, la ora 24,00

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod Galben de inundații pentru râuri din 19 județe, valabilă până luni, la ora 24,00.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 12 iunie, ora 6,00 — 13 iunie, ora 24,00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb (județele Bihor, Arad și Hunedoara), afluenți Mureș inferior, Arieș superior și mijlociu (județele Alba, Hunedoara, Cluj și Arad), Bega — bazin superior, Timiș — bazin superior și afluenți, Bârzava, Caraș și Nera (județele Caraș Severin și Timiș).

De asemenea, în intervalul 12 iunie, ora 12,00 — 13 iunie, ora 24,00, se pot produce fenomene hidrologice periculoase pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic — bazin superior și afluenți, Crișul Repede — bazin superior și afluenți (județele Cluj și Bihor), Olt — bazinele hidrografice ale afluenților Oltului aferenți sectorului: S.H. Micfalău — Ac. Drăgănești (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș și Olt), Ialomița (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău — bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău, Râmnicu Sărat), Putna — bazin superior și afluenți (județele Buzău și Vrancea).

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție.

Specialiștii INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, care va intra în vigoare duminică, la ora 12,00, și va fi valabilă până marți, la ora 21,00, în toate regiunile țării.