Germania: Vicecancelarul Sigmar Gabriel îi compară pe membrii formațiunii anti-imigrație AfD cu naziștii

 

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel i-a comparat pe membrii partidului anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) cu naziștii într-un comentariu publicat duminică, afirmând că unii dintre ei vor să ducă înapoi societatea germană în anii ’60, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru grupul media Funke, Gabriel a spus că AfD, care a provocat dezaprobare în clasa politică cu o serie de remarci despre migranți și musulmani în ultimele luni, încearcă să provoace o reacție.

„Tot ce spun ei, am auzit deja — ca să fiu clar — de la propriul meu tată, care a fost nazist până la ultima suflare”, a spus Gabriel în interviul pentru grupul care deține, printre altele, ziarele Berliner Morgenpost și Hamburger Abendblatt.

Sprijinul public a crescut în Germania pe fondul nemulțumirii față de politica ușilor deschise pentru refugiați a Angelei Merkel, care a adus în țară anul trecut în jur de 1,1 milioane de migranți. AfD are acum reprezentanți în adunările regionale din opt dintre cele 18 landuri și în sondajele naționale este cotată la circa 15%.

Luna trecută, vicepreședintele AfD Alexander Gauland a provocat o furtună afirmând că germanii nu ar vrea să-l aibă ca vecin pe internaționalul Jerome Boateng, care s-a născut la Berlin, dar are un tată ghanez.

Liderul AfD Frauke Petry și-a cerut scuze față de Boateng, dar ea însăși a provocat controverse în acest an când a declarat că polițiștii ar trebui să primească permisiunea de a face uz de armă împotriva imigranților ilegali.

Sigmar Gabriel a spus că membrii AfD se opun valorilor liberale și cosmopolite ale Germaniei moderne.

„Ei vor să ne întoarcem înapoi la vechea republică vest-germană a anilor ’60, când femeile erau casnice, iar străinii, homosexualii și lesbienele trebuiau să fie invizibili, iar seara la bere se cântau vechi cântece militărești”, a spus liderul SPD.

AfD a apreciat că afluxul de musulmani din Siria, Irak și Afganistan face ca „islamizarea Germaniei” să fie un real pericol.

În mai, partidul și-a anunțat sprijinul pentru un manifest care susține că islamul nu este compatibil cu constituția Germaniei și care cere interzicerea minaretelor și a vălului islamic.