Donald Tusk: Dacă Marea Britanie va părăsi UE, ”dușmanii noștri vor deschide sticla cu șampanie”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat luni, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, că o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) ar alimenta euroscepticismul în cadrul blocului comunitar și ar reprezenta o mare victorie pentru inamicii externi ai UE, relatează agenția DPA.

”Din punct de vedere politic, aceasta i-ar încuraja pe toți anti-europenii radicali din interiorul a numeroase state membre”, a declarat Tusk în interviu, publicat cu 10 zile înainte de referendumul din Marea Britanie (23 iunie) în cadrul căruia electoratul este chemat să se pronunțe în legătură cu ieșirea sau menținerea țării în UE.

”În plus, în ziua în care britanicii ar părăsi UE, inamicii noștri externi vor deschide o sticlă cu șampanie. Ar trebui să facem tot ce se poate ca să le stricăm petrecerea’, a afirmat oficialul european.

În opinia lui Tusk, un eventual Brexit s-ar solda cu o serie de consecințe neprevăzute. Nu numai că va trebui să fie anulate toate obligațiile cu britanicii prin tratat, ci va fi necesar ca cei 27 de membri rămași în UE să convină asupra unei noi reglementări, proces ce ar putea lua cinci ani și rezultatul nu va putea fi garantat.

Tusk este de părere că secesiunea Marii Britanii față de UE ”ar putea de fapt să declanșeze procesul de distrugere nu numai a UE, ci și a civilizației politice occidentale”.

DPA precizează că rezultatele sondajelor de opinie publicate săptămâna trecută arată că 55% din electoratul britanic intenționează să voteze pentru ieșirea țării din UE la referendumul din 23 iunie. Aceasta indică o creștere semnificativă a susținerii pentru Brexit.