Încep inspecțiile la toate șantierele de construcții din Chișinău

De marti, 14 iunie,  responsabili din cadrul Primăriei Chișinău vor inspecta toate șantierele de construcții din capitală pentru a verifica dacă nu există riscul producerii unor incidente similare celui de pe șantierul din strada Miron Constin din sectorul Râșcani. Declarația a fost făcută de către viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, în cadrul ședinței Primăriei de luni, 13 iunie.

Viceprimarul susține că, deși cauzele finale care au dus la producerea incidentului nu au fost determinate încă de către comisia de experți, principalul motiv în opinia sa rămâne a  fi faptul că s-au utilizat pentru protecție piloni de metal în locul celor de betoni și asta pentru a economisi timp și resurse financiare. De asemenea, s-a depistat că în acel loc erau depozitate și deșeuri din construcții. Din cauza ploii, în acel loc s-a acumulat o cantitate mare de apă care a dus la surparea porțiunii de pământ.

Nistor Grozavu a declarat că din punct de vedere normativ, ambele soluții de protejare a șantierului sunt valabile iar decizia rămâne la discreția proiectantului.

Primarul, Dorin Chirtoacă le-a sugerat colegilor responsabili să nu accepte documente de proiectare similare celui de la construcția de pe strada Miron Costin, iar cele acceptate să fie prezentate public, până nu va fi restabilită încrederea în acest domeniu. Acesta a mai menționat că beneficiarul construcției este agentul econimic care deține rețeaua de magazine Nr.1.

Potrivit lui Nistor Grozavu, de la începutul anului 2016 au fost eliberate circa 250 de autorizații de construcție obiective dintre care la 17 dintre ele au început lucrările.

În ultimii ani în municipiul Chișinu s-au produs alte 3 incidente similare.