FeaturedFluxPolitic

Comisia de cultură a Senatului: Aviz negativ proiectului de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

Membrii Comisiei de cultură a Senatului au acordat marți, cu șapte voturi „pentru” și o abținere, aviz de respingere proiectului de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

Președintele comisiei, Georgică Severin, a explicat că Guvernul poate, în situații de urgență, să emită ordonanțe de urgență, dar unele domenii menționate în proiectul de abilitare — șantiere arheologice, cinematografie și patrimoniu — nu ar justifica „o scurtcircuitare a Parlamentului”.

„Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre subiectele pentru care s-a solicitat abilitarea nu ar reprezenta o urgență. Nu e vorba de ordonanțe de urgență care pot fi emise tot timpul, e vorba de ordonanțe simple pe care Guvernul își propunea să le dea pe anumite domenii pe perioada vacanței parlamentare. Niciunul din domeniile respective nu prezenta un grad de urgență, o situație care să ducă la scurtcircuitarea Parlamentului. (…) În programul de guvernare prezentat anul trecut de premierul Cioloș, acela de 13 pagini, Cultura a avut cinci rânduri și niciunul dintre ele nu prevedea ce își propune să modifice acum. Rolul unui Guvern tehnocrat este administreze, nu avem nimic împotrivă să se facă rectificări bugetare, să asigure bunul mers al lucrurilor. Dar modificarea unor legi fundamentale, schimbarea unor domenii fără ca Parlamentul să-i fi dat mandat… Dacă intervine o urgență justificată Guvernul poate să dea o ordonanță de urgență în orice moment”, a spus Severin.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a subliniat că unele prevederi ale legislației din domeniul cinematografiei trebuie adaptate normelor europene.

„Patrimoniul e o prioritate națională și prin aceste modificări am interveni de urgență, iar cu cinematografia suntem în urmă în adaptarea legislației la normele europene. Aceste modificări ar ameliora o serie de disfuncționalități, ar fi în favoarea industriei cinematografice. (…) Nu e o formă de a evita procesul de consultare democratică. Da, e un risc pe care am considerat poate că merită să ni-l asumăm dacă dorim ca anumite disfuncționalități să fie reglate imediat. (…) La siturile arheologice am putea corela mai bine obligațiile celor le care au în grijă, legislația e deficitară”, a spus Șuteu în ședința Comisiei de cultură a Senatului.

Regizorul Cristian Mungiu, invitatul ministrului, a pledat pentru desecretizarea concursurilor de la CNC.

„E bine ca niște lucruri pe care le-am convenit cu toții că trebuie modificate, să fie modificate cât mai urgent. Nu neapărat în aceste două luni, dar sunt lucruri care de foarte multă vreme nu funcționează foarte bine în lege și există o concordie largă asupra lor. Deci cred că acele lucruri pot fi modificate. Concursul la CNC e secretizat și toată lumea a ajuns la concluzia că asta nu funcționează în sine și atunci e cazul să-l desecretizăm pentru ca să terminăm cu fățărnicia asta”, a afirmat Mungiu.

Related Articles

Back to top button