EconomicFeaturedFlux

Franks (FMI): Este de preferat o creștere de 3,5% în România, timp de zece ani, decât 4,5% timp de cinci ani și apoi o criză

România trebuie să ia măsuri pentru a-și asigura o creștere economică sustenabilă timp de câteva decenii, nu doar de la un an la altul, iar un avans de 3,5% pe an, timp de zece ani, este preferabil unuia de 4,5% pe an, timp de cinci ani, urmat de o criză economică, susține Jeffrey Franks, reprezentantul FMI la Uniunea Europeană și fost negociator-șef al FMI pentru România.

„România trebuie să ia măsuri pentru a-și asigura creșterea economică pentru câteva decenii, în loc să privească doar de la un an la altul. Eu aș prefera să văd România crescând cu 3,5% pe an timp de zece ani, decât să o văd crescând cu 4,5% timp de cinci ani și apoi să vedem o criză economică. Acesta este pericolul cu care țara se confruntă acum”, a declarat marți Franks, în cadrul unei dezbateri organizată de Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit acestuia, economia României poate să crească și cu 4% anual, însă, pentru ca această creștere să fie sustenabilă, autoritățile trebuie să stimuleze investițiile, să crească rata de absorbție a fondurilor europene și să rezolve problemele din companiile de stat, prin privatizare sau prin alte modalități de a atrage capital privat la acestea.

În plus, Franks a atras atenția că România este pe punctul de a repeta greșelile făcute în trecut.

„Creșterea economică în România nu este acum atât de mare cât a fost în perioada pre-criză. Dar nu ne dorim să fie la fel de mare, pentru că atunci s-a dovedit a fi nesustenabilă. Întrebarea cu care ne confruntăm acum este dacă unii din pașii care au fost făcuți în domeniul taxelor și salariilor în ultimul an conduc la menținerea stabilității sau vin în contradicție cu aceasta. Cred cu adevărat că trebuie să fim atenți să nu repetăm aceleași greșeli în România făcute în trecut”, a mai spus reprezentantul FMI.

El s-a referit, în acest context, la măsuri de stimulare a creșterii economice, când aceasta este deja puternică, în locul constituirii de rezerve pentru perioadele mai dificile.

Related Articles

Back to top button