Tot mai multe studii pun în evidență efectele extrem de negative ale izolării asupra stării de sănătate, îndeosebi în ceea ce privește infarctul și accidentul vascular cerebral (AVC), relatează passionsante.be.
Oamenii de știință au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioadă variabilă, de până la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum și AVC au fost studiate în funcție de gradul de izolare a pacientului. S-a dovedit că singurătatea, care presupune relații sociale puține, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una din aceste probleme.
Fără îndoială că intervin și obiceiurile de viață — alimentație, activitate fizică—, dar acestea nu explică riscul suplimentar: izolarea ca atare, prin mecanisme care urmează să fie mai bine înțelese, joacă un rol cheie în vulnerabilitatea organismului. Astfel singurătatea trebuie considerată, conform cercetătorilor, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliți, iar societatea trebuie să aplice programe care să pună capăt izolării sociale, încheie passionsante.be.