România trebuia să fie mai atentă la Legea privind achizițiile de terenuri agricole și să impună anumite cerințe, însă în prezent este în discuție la minister un astfel de proiect, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Realitatea TV.
Acesta a precizat că Bruxlles-ul acceptă anumite condiții dacă există argumente asupra unor obiective, ori „România are astfel de obiective”.
„Chiar eu am discutat în 2013 la Bruxelles cu reprezentanții DG Market care mi-au spus că se pot aplica restricții sau mai exact niște condiții, dacă avem niște obiective clare de atins și România are astfel de obiective: comasarea terenurilor, siguranța și securitatea alimentară. Toate acestea pot fi aduse în discuție și sunt pe un proiect de lege în minister pe care trebuie să ne punem de acord cu producătorii. Să nu uităm că terenul în România are o particularitate aparte. Au fost după anul 1990 familii care au ajuns efectiv să se ucidă pentru teren. Românul are spiritul proprietății terenului extraordinar de dezvoltat”, a mai spus ministrul Agriculturii.
România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.
Într-un clasament al cumpărătorilor de teren agricol în România, pe primele locuri se află Italia, urmată de Germania și de țările arabe. Cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timiș, Vaslui și Arad.
În prezent, în România, prețul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în țările UE depășește și 30.000 de euro.
România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafață arabilă.