Angela Merkel exclude deocamdată aderarea Georgiei la NATO

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat favorabilă explorării unei îmbunătățiri a legăturilor dintre Georgia și NATO, dar fără modificarea actualului cadru de bază al acestor relații, ce nu prevede aderarea Georgiei la Alianța Nord-Atlantică, transmite agenția EFE.

Merkel a făcut aceste aprecieri la conferința de presă comună cu premierul georgian, Georgi Kvirikașvili, aflat miercuri în vizită la Berlin. Ea a menționat că vede șanse ca la summitul NATO din luna iulie să se convină ‘posibilități suplimentare’ pentru sporirea capacității defensive a Georgiei, dar a insistat că, deocamdată, acordul cadru bilateral, semnat cu doi ani în urmă la summitul NATO din Țara Galilor, este o ‘bază bună’.

La rândul său, premierul Kvirikașvili a vorbit despre intenția guvernului său de a îmbunătăți relațiile cu Moscova. După războiul purtat cu Rusia în anul 2008, în urma căruia Georgia a pierdut controlul asupra provinciilor separatiste proruse Abhazia și Osetia de Sud, guvernul de la Tbilisi a rupt relațiile diplomatice cu Moscova. Noile autorități georgiene instalate după ce președintele Mihail Saakașvili a pierdut puterea în anul 2013 și-au manifestat dorința unei normalizări a raporturilor cu Moscova, demers aflat însă în continuare în impas.

‘Încercăm să scădem temperatura’ și ‘căutăm o soluție pașnică’, a spus șeful guvernului georgian despre conflictul legat de cele două provincii separatiste rusofone, unde Rusia și-a instalat baze militare.