Băsescu: Sper să avem o definiție corectă a abuzului în serviciu pentru a continua consolidarea statului de drept

Fostul președinte Traian Băsescu își exprimă speranța cu privire la o „definiție corectă” a abuzului în serviciu, în contextul în care CCR s-ar putea pronunța miercuri în cazul mai multor excepții de neconstituționalitate privind incriminarea acestei infracțiuni.

„Abuzul în serviciu. Foarte probabil, azi, CCR se va pronunța cu privire la abuzul în serviciu. Sunt convins că definiția din Noul Cod Penal, care se referă la neîndeplinirea sau îndeplinirea ‘defectuoasă’ a atribuțiunilor de serviciu, este incorectă. Termenul ‘defectuos’ este mult prea larg și imprecis pentru a trimite oamenii în pușcărie pentru 7 ani. În Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, ratificată prin Legea 365 din 2004, abuzul în serviciu este definit la art. 19 de trei coordonate precise: încălcarea legii, intenția și obținerea de foloase necuvenite. Mare diferență între enunțul ‘defectuos’ și cele trei elemente precise formulate în art. 19 din Convenție. Eu sper să avem o definiție corectă a abuzului în serviciu, pentru a continua să avansăm în consolidarea Statului de Drept”, a scris Băsescu, pe Facebook.

Curtea Constituțională a României reia discuțiile, miercuri, în cazul mai multor excepții de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare.