Ponta: Nu sunt dispus să dau bătălii pentru mize pe care nu le consider importante

Fostul premier Victor Ponta spune că nu este dispus să dea „bătălii pentru mize” pe care nu le consideră importante și de aceea a renunțat să candideze la funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta explică de ce s-a gândit să candideze la această funcție.

„Pentru că foarte mulți oameni pe care îi prețuiesc (plus colegi de partid și lideri politici, inclusiv Liviu Dragnea) mi-au spus că nu pot să abandonez încrederea și speranțele investite în mine în toți acești ani/ nici să spun că nu mai îmi pasă de lucrurile nedrepte și de modul în care iar România este dărâmată ca în Legenda Meșterului Manole — deci trebuie să uit rănile și să mă implic. Pentru că am experiența și cunoștințele necesare să exercit, alături de colegii mei, una din funcțiile de bază ale Parlamentului — controlul asupra actelor legislative și acțiunilor Guvernului (indiferent cum se cheamă acesta, este democratic și util unei societăți ca zi de zi să monitorizezi guvernarea și să sancționezi greșelile). Pentru că (alături de Călin Popescu-Tăriceanu) am autoritatea morală și politică să cer președintelui (indiferent că îl cheamă Băsescu sau Iohannis) să își exercite doar atribuțiile din Constituție, să respecte Parlamentul și să nu facă din acesta o țintă (așa cum au făcut toți liderii nedemocratici)! Pentru că știu ce înseamnă legi bune și legi proaste (am în bagajul meu politic și una și alta)/ știu ce înseamnă pentru omul obișnuit o lege greșită sau una înțeleaptă! Și pot să ajut la elaborarea unor legi bune”, a scris Victor Ponta.

El precizează și de ce a ales să nu mai candideze pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților: „Pentru că în loc să discutam de proiectele de mai sus, prin suspiciune, manipulare și interpretări greșite (inclusiv prin greșeala mea de a explica) totul urma să se transforme azi într-o bătălie pentru putere în PSD — ceea ce eu nu îmi doresc și nu am avut în gând! Nu sunt dispus să fac rău PSD și nici să dau bătălii pentru mize pe care nu le consider importante!”.

Fostul premier mai scrie că, în continuare, își va face datoria: „Ce o să fac în continuare? Datoria față de toți cei care au avut încredere în mine, ca și față de cei care nu m-au plăcut și m-au bănuit în mod eronat de tot felul de lucruri rele! Doar atât!”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus marți Comitetului Executiv Național al partidului să nu facă nicio nominalizare pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, iar până la finalul mandatului actualului Parlament să se meargă pe interimat. Fostul premier Victor Ponta își anunțase luni intenția de a candida la șefia Camerei Deputaților.