Ana Birchall: TTIP reprezintă o prioritate atât pentru UE cât și pentru SUA
Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) reprezintă o prioritate atât pentru UE, cât și pentru SUA, fiind un proiect esențial pentru consolidarea comerțului internațional și a cooperării transatlantice, afirmă președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, citată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, au organizat, miercuri, dezbaterea cu tema „Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) și impactul asupra României”.
La eveniment au participat Dean Thompson, adjunct al șefului misiunii Statelor Unite ale Americii în România, viceprim-ministrul Costin Borc, Kate Kalutkiewicz, asistent al negociatorului-șef desemnat pentru TTIP din partea Reprezentanței SUA pentru Comerț Internațional, Florina Telea, coordonator internațional pentru comerțul între UE și SUA din cadrul Comisiei Europene, precum și diplomați, reprezentanți ai Guvernului, parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri, membri ai ONG-urilor de profil și jurnaliști. Dezbaterea a fost moderată de Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.
Principalele subiecte discutate au fost stadiul actual al negocierilor, elementele componente ale acestui acord, avantajele și dezavantajele potențiale ale sale, principalele domenii aflate în prezent pe agenda negocierilor, perspectiva acordului TTIP ca fenomen al globalizării, precum și implicațiile potențiale ale acestui acord asupra situației economice din SUA, UE și România și asupra schimburilor comerciale la nivel mondial.
În deschiderea reuniunii, Ana Birchall a subliniat importanța TTIP din perspectiva impactului economic favorabil pentru Europa și SUA.
„Consider că Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții reprezintă un proiect esențial pentru consolidarea comerțului internațional și a cooperării transatlantice. Încheierea TTIP este de natură să producă rezultate concrete din punct de vedere economic și comercial. TTIP trebuie să fie un acord ambițios, echilibrat în raport cu partenerii și care să producă beneficii ambelor părți, cu respectarea standardelor de calitate în domeniile de interes pentru cetățenii statelor membre”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri europene.
În context, ea a susținut că țara noastră și-a exprimat susținerea față de importanța încheierii acestui Acord, care are potențialul de a stimula substanțial și cu rezultate concrete schimburile comerciale și investițiile. ”Așa cum a fost subliniat de multe ori la nivelul președintelui și al Guvernului României, TTIP reprezintă o prioritate ce poate aduce oportunități semnificative de stimulare a ocupării forței de muncă și de creștere economică”, a adăugat Birchall.
Dean Thompson, adjunct al șefului misiunii SUA în România, a subliniat importanța acordului TTIP pentru valorificarea oportunităților de investiții și comerț internațional și pentru dezvoltarea României: „Acordul TTIP poate contribui la consolidarea parteneriatului strategic dintre România și SUA prin susținerea și încurajarea dezvoltării reciproce și a prosperității, precum și prin multiplicarea oportunităților spațiului transatlantic”, a declarat Thompson în cadrul dezbaterii.
Kate Kalutkiewicz, asistentul negociatorului-șef desemnat pentru TTIP din partea Reprezentanței SUA pentru Comerț Internațional, a evidențiat beneficiile potențiale pentru economiile părților implicate în negociere, cu un accent special asupra avantajelor pe care le pot obține întreprinderile mici și mijlocii în urma acordului.
Prezent la eveniment, vicepremierul Costin Borc a spus că în ciuda tuturor dificultăților tehnice întâmpinate în procesul negocierilor pentru acordul TTIP, țara noastră susține pe deplin obiectivul finalizării negocierilor în 2016. „Având în vedere caracteristicile economiei românești, România așteaptă o deschidere semnificativă a pieței serviciilor și, în acest context, facilitarea liberei circulații a lucrătorilor înalt calificați; așteaptă un acord ambițios în ceea ce privește agricultura, regulile de origine sau indicațiile geografice; un mecanism viabil de cooperare în domeniul cadrului de reglementare”, a arătat Costin Borc, viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
Consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan a pledat pentru o abordare pragmatică, realistă și de natură să asigure un echilibru real al concesiilor la nivelul fiecărui pilon de negocieri, precum și la nivel general. ”Cu toate acestea, substanța trebuie să prevaleze asupra oricărui termen limită, întrucât nimeni nu dorește un Acord lipsit de substanță. Este importantă asumarea de către ambele părți a unor angajamente cuprinzătoare în domenii esențiale de negociere, precum accesul pe piață în domeniul achizițiilor publice și serviciilor, energia și materiile prime, indicațiile geografice, protecția investițiilor”, a spus el.
Secretarul de stat în cadrul MAE Cristian Bădescu a subliniat că TTIP este mai mult decât un acord comercial. ”Are potențialul de a consolida relația transatlantică în ansamblul său. Prin crearea unui cadru reglementat de cooperare economică și comercială în relațiile transatlantice, se pot produce efecte benefice în ceea ce privește angajarea statelor terțe în gestionarea provocărilor globale, ca actori responsabili pe scena internațională. Guvernul României este angajat în sensul finalizării cu succes a negocierilor”, a declarat Bădescu.
Florina Telea, membră a echipei negociatorului-șef desemnat pentru TTIP din partea Comisiei Europene, a explicat care ar fi avantajele TTIP pentru UE și îndeosebi pentru România. „Potrivit studiilor efectuate la nivel european privind impactul economic al TTIP, semnarea acordului ar însemna o creștere a PIB la nivelul UE, care se va reflecta și asupra României”, a spus ea.