Profesorii pensionați de la instituțiile cu predare română din stînga Nistrului vor primi alocații lunare de stat

Profesorii instituțiilor de învățămînt din partea stîngă a Nistrului și orașul Bender, subordonate Ministerului Educației al Republicii Moldova, care nu beneficiază de pensii stabilite de administrația de la Tiraspol, vor primi alocații lunare de stat, potrivit unui proiect de modificare a legislației aprobată astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Calculele economico-financiare efectuate de Casa Națională de Asigurări Sociale arată că suma totală a acestor alocații se ridică la peste 820 mii de lei.

Potrivit notei informative, proiectul de lege a fost elaborat ”în scopul sporirii gradului de protecție socială a beneficiarilor de pensii”, care au activat pînă la atingerea vîrstei de pensionare sau activează în continuare în opt instituții de învățămînt din partea stîngă a Nistrului și orașul Bender.

La proiect este anexată lista exhaustivă a instituțiilor vizate și anume Liceele Teoretice ”Mihai Eminescu” din orașul Dubăsari, ”Ștefan cel Mare și Sfînt” din orașul Grigoriopol, ”Evrika” din orașul Rîbnița, ”Alexandru cel Bun” din municipiul Bender, ”Lucian Braga” din orașul Tiraspol, gimnaziul Roghi din raionul Dubăsari, școala de tip-internat pentru copii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din municipiul Bender și gimnaziul Corjova din raionul Dubăsari.

De alocații vor beneficia angajații acestor instituții ”care domiciliază în partea stîngă a Nistrului”. Pentru a evita plăți duble, în cazul în care persoana se încadrează în mai multe categorii de beneficiari care acordă dreptul la alocați lunară de stat prevăzută de lege, acesteia i se va stabili o singură alocație.