Potrivit acesteia, în baza planului aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor acționa în sistem integrat, cu forțe suplimentare, pentru ca cetățenii să petreacă în siguranță Rusaliile Ortodoxe.
„Începând de astăzi, aproximativ 22.500 de angajați ai MAI vor fi zilnic la datorie pentru a menține ordinea și liniștea publică, pentru a fluidiza traficul rutier și a asigura intervenția la urgențele medicale și la alte situații de risc pentru populație. Efectivele de siguranță publică vor acorda o atenție deosebită celor peste 16.400 de lăcașuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă. De asemenea, colegii noștri vor asigura ordinea la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfășoare în toată țara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România — Albania”, a spus Dajbog, într-o declarație de presă.
Ea a precizat că, la nivel național, 11.466 de polițiști vor fi în stradă, suplimentar față de echipajele curente, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și asigurarea intervenției la solicitările cetățenilor.
„Conform Planului general de măsuri aprobat de ministrul Petre Tobă pentru perioada estivală, aproximativ 1.500 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral. De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din județul Constanța, se vor adăuga aproape 300 de polițiști din alte județe, care vor fi detașați pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiți să intervină zilnic în stațiunile de pe litoral”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Ea a menționat că, pentru reducerea timpului de răspuns, ISU Constanța a înființat nouă puncte de lucru temporare, suplimentar față de cele zece existente până în prezent.
Dajbog a precizat că eficientizarea intervențiilor la urgențe pe autostrada A2 se asigură prin amplasarea, în fiecare sfârșit de săptămână, a unor ambulanțe SMURD, autospeciale de descarcerare și autospeciale cu apă și spumă în puncte fixe de pe autostradă, la kilometrii 20 și 105 (zona Drajna), 143 (zona Fetești) și 156 (zona Cernavodă).
Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costinești, portul turistic Tomis, portul Mangalia și pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcațiuni cu personal calificat să intervină în situații de urgență.
De asemenea, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă, de minivacanța de Rusalii, pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane — stațiuni turistice, zone de agrement, biserici și mănăstiri.
Totodată, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor care aleg să își petreacă minivacanța la munte.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, răspunsul operativ în cazul urgențelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanță.
Dajbog a anunțat că aproximativ 5.000 de angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, la nivel național, pentru limitarea efectelor eventualelor situații de urgență.
De altfel, ea a menționat că, de la începutul acestei săptămâni, au fost efectuate mai multe verificări, fiind aplicate aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 350.000 de lei, și au fost identificate 62 de obiective ce funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.