Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu copreședinții Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, și cu Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Désir, copreședinți ai Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a salutat vizita celor doi diplomați şi și-a exprimat înalta apreciere pentru susţinerea oferită de către România şi Franţa, mulțumind personal președinților român și francez, Klaus Iohannis și François Hollande, pentru susținerea constantă a Republicii Moldova în eforturile de integrare în comunitatea europeană.

În context, Președintele a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de implementare prioritară a prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

Șeful diplomației române a remarcat simbolismul actualei vizite în Republica Moldova, cu doar două săptămîni pînă la intrarea deplină în vigoare a Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Avansarea Republicii Moldova în parcursul european este obiectivul nostru și ne bucurăm să mergem în acest demers împreună cu Franța și partenerii noștri europeni”, a menționat Lazăr Comănescu.

La rîndul său, Harlem Désir a atenționat asupra necesității de a continua implementarea reformelor europene, în special, cele din domeniul justiției, a sistemului bancar, depolitizarea instituțiilor de stat și lupta cu corupția la nivel înalt.

În cadrul discuției, ministrul român de Externe a apreciat deciziile și acțiunile Președintelui Timofti în perioada de criză prin care a trecut țara noastră. „Sînt sigur că aportul Dumneavoastră la mersul european al Republicii Moldova va fi unul pe termen lung”, a spus Lazăr Comănescu.

Un alt subiect al întrevederii a vizat securitatea din regiune și problema transnistreană. „La baza negocierilor în formatul 5+2 trebuie să stea independența Republicii Moldova, integritatea și unitatea teritorială a statului nostru”, a spus președintele Timofti.

Referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, diplomatul francez a menționat că statele UE pledează pentru respectarea prevederilor acordurilor de la Minsk, iar Consiliul Uniunii Europene urmează să decidă asupra prelungirii sancțiunilor impuse Federației Ruse pentru încălcarea acestora.

În contextul întrevederii de astăzi, Secretarul de stat pentru Afaceri Europene a anunțat despre intenția premierului francez, Manuel Valls, de a vizita Republica Moldova.

GAERM este o platformă informală, lansată în anul 2010 de România şi Franţa, cu participarea miniştrilor de Externe din mai multe state membre ale UE, în cadrul căreia se efectuează un schimb de opinii şi idei privind avansarea relaţiilor UE cu Republica Moldova.