Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că pentru România relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică.
„Pentru România, relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO. (…) Discuțiile cu președintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relațiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice și sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanța pe care o acordăm acestei cooperări și acestei relații”, a declarat președintele Iohannis într-o conferință de presă cu omologul său german Joachim Gauck.
Șeful statului român a adăugat că l-a asigurat pe președintele Gauck de faptul că România ‘rămâne dedicată proiectului european și acordă o importanță deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene’.
„Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar și responsabil”, a adăugat Iohannis.
Șeful statului român a subliniat că de mulți ani Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor în țara noastră, iar potențialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.
‘Am arătat în discuții că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creștere economică și consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investițional în oportunitățile oferite de piața românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investițiilor în România, voi participa împreună cu domnul președinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanții unor companii germane relevante”, a afirmat Iohannis.
El a subliniat că a abordat și subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparținând minorității germane din România, din punct de vedere cultural și educațional.
‘Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului președinte, a Germaniei, privind modelul interetnic și intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul sașilor, dar, în același timp, și patrimoniul nostru comun, european”, a spus Iohannis.
Șeful statului român a precizat că l-a asigurat pe președintele Gauck de poziția solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migrației, dar și de combatere a cauzelor acesteia. „Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea țării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania”, a spus Iohannis.
Președintele român a spus că o altă temă abordată a vizat situația din Republica Moldova.
„Menținerea stabilității și a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră și credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni”, a spus Iohannis.
Șeful statului român a punctat și faptul că în cadrul convorbirilor oficiale s-a discutat și despre Summit-ul NATO de la Varșovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate și coeziune în actualul context internațional.
‘Am reiterat în acest context poziția cunoscută a României privind întărirea echilibrată și proporțională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluțiile de securitate din Zona Mării Negre”, a mai afirmat Iohannis.