Vice President Joe Biden

Biden se teme de o „reapariție a antiamericanismului” în cazul unei președinții Trump

Vicepreședintele american Joe Biden a denunțat luni cu virulență propunerile de politică externă ale candidatului republican Donald Trump, considerând că acestea ar putea duce la o reapariție a antiamericanismului, în special în America Latină, potrivit AFP.

„Viitoarea administrație poate continua întărirea securității și prosperității popoarelor din Americi”, a subliniat Biden într-un discurs susținut la Center for New American Security.

„Însă dacă noi construim ziduri și nu ne respectăm vecinii cei mai apropiați, vom vedea rapid cum progresele vor dispărea și vor fi înlocuite de o reapariție a antiamericanismului”, a adăugat el, făcând referire la zidul pe care miliardarul a promis că îl va construi la frontiera cu Mexic.

Discursul se înscrie într-o ofensivă concertată a Casei Albe și a candidatei democrate Hillary Clinton, care urmărește să atragă atenția asupra „pericolelor” unei eventuale președinții Trump.

Denunțând propunerile „rușinoase” ale omului de afaceri, fostul secretar de stat a făcut de asemenea apel în urmă cu o săptămână la responsabilii americanii „să protesteze împotriva candidatului lor” și să îi denunțe derapajele.

„Alegerile care fac ca regiunea noastră să fie mai puțin democratică, mai puțin prosperă și mai puțin sigură sunt nefaste pentru interesele americane”, a adăugat Joe Biden în discursul său, fără menționa direct numele lui Donald Trump.

„Folosirea politicii fricii și intoleranței — cum ar fi propunerea de a le interzice musulmanilor să intre în SUA sau calomnierea unor întregi comunități religioase prin numirea lor drept complice la terorism — pune în cauză statutul Americii ca cea mai mare democrație din istorie”, a adăugat el.

După atentatul de la Orlando de la 11 iunie, soldat cu 49 de morți, Donald Trump a acuzat deschis comunitatea musulmană că nu cooperează cu forțele de securitate.(Agerpres)