Dîncu: Suntem la jumătatea a ceea ce cred că ar fi trebuit să facem în Uniunea Europeană

România este la jumătatea a ceea ce ar fi trebuit să facă în Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, joi, la Realitatea TV.

Întrebat dacă România a învățat ce era de învățat ca să conteze în marea familie europeană, Vasile Dîncu a spus că românii nu sunt obișnuiți cu un proiect coerent, în care să fie pusă energie pe termen lung.

„Noi nu suntem obișnuiți cu un proiect coerent, (…) nu reușim să punem energie într-un proiect pe termen lung, (…) ne odihnim foarte repede. Spunea un filosof al nostru că în România orice minune durează trei zile (…) Cert este că suntem undeva la jumătate ca să spun așa, la jumătatea a ceea ce cred că ar fi trebuit să facem. E adevărat, nu mai suntem atât de optimiști, ceea ce mi-era frică. (…) Vedeam Uniunea Europeană așa ca un fel de Moș Crăciun, care ne va aduce numai bunuri, bani, bucurii, în niciun caz nu va trebui să ne schimbăm, să facem ceva pentru asta. Asta s-a schimbat (…) Eu n-as spune euroscepticism, dar eurorealism există, care este sănătos, este bun, pentru că ar trebui să ne întoarcă spre noi înșine, să ne dăm seama că România nu are ce face în Uniunea Europeană pe un proiect pe care nu-l are ea făcut. Uniunea Europeană ne-a trasat ea niște linii, ne-a trasat niște tipare în care să ne desfășurăm activitatea, dar pe de altă parte noi trebuie să mergem (…) cu proiectul nostru în Uniunea Europeană. (…) Nu am mers cu proiectul nostru, am mers cu un proiect care am crezut că este al nostru”, a spus Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că trebuie să existe o negociere continuă cu Uniunea Europeană, iar Brexitul este de fapt „un alt nume” pentru această negociere cu UE.

„Am mers pe regulile constrângătoare (…) ale acquis-ului comunitar. (…) Trebuie să vii și cu propria ta adaptare a regulilor. Pe de altă parte, trebuie să negociezi continuu cu Uniunea Europeană, adică trebuie să fii tot timpul în stare de veghe, tot timpul să-ți promovezi interesele și sigur că aici vom ajunge la (….) discuția despre Brexit. Cea mai tare formă de negociere de fapt și cea mai abilă țară din Europa a fost tot timpul Marea Britanie, care (…) a găsit aceste idei de Brexit și de a negocia continuu. De fapt, Brexitul e un alt nume dat negocierii continue cu Uniunea Europeană. Nici acum nu cred că Marea Britanie vrea cu adevărat Brexit, mă uit la faptul că, de exemplu, premierul (Marii Britanii, n.r.) — și știți că într-o echipă guvernamentală premierul este șeful și nu există vot în Guvern sau altceva, se merge pe consens — premierul militează pentru ‘In’, ca să spunem așa, și unii miniștri pentru ‘Out’. Așa ceva nu este voie, decât dacă ai o înțelegere făcută înainte între oameni”, a mai afirmat Vasile Dîncu.