FMI face un apel pentru o tranziție lină spre o nouă relație între UE și Marea Britanie

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a făcut vineri un apel către Uniunea Europeană și Marea Britanie pentru ca acestea să asigure o „tranziție lină” spre o nouă relație economică între ele, după victoria taberei Brexit la referendumul de joi, informează AFP.

„Îndemnăm autoritățile din Marea Britanie și Europa să colaboreze pentru a asigura o tranziție lină spre o nouă relație economică, inclusiv prin clarificarea procedurilor și obiectivelor care vor ghida acest proces”, a declarat directorul general al FMI într-un comunicat de presă.

Britanicii au decis joi prin referendum să iasă din Uniunea Europeană, provocând o undă de șoc pe piețele financiare mondiale și alimentând incertitudinea cu privire la viitorul proiectului european.

Înainte de referendum, FMI a atras atenția în repetate rânduri asupra impactului negativ al unui Brexit, subliniind că nu exclude ipoteza unei recesiuni în Marea Britanie, în conformitate cu un scenariu pesimist.

Christine Lagarde a dat asigurări că susține cu fermitate angajamentele Băncii Angliei și Băncii Centrale Europene pentru a furniza lichiditate sistemului bancar și să reducă volatilitatea financiară. „Vom continua să monitorizăm evoluțiile și suntem gata să sprijinim statele membre în caz de necesitate”, a concluzionat Lagarde.