Prima alianță a universităților tehnice din România, înființată la UPB

 

Rectorii celor mai mari universități cu profil tehnic din țară – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București – au semnat vineri protocolul de înființare a Alianței Române a Universităților Tehnice.

Potrivit reprezentanților instituțiilor de învățământ superior, alianța își propune să reprezinte atât o platformă de colaborare pentru cele cinci universități cu profil tehnic din România, cât și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.

Misiunea principală a alianței este aceea de a-și aduce contribuția la schimbarea socială și la formarea forței de muncă înalt specializate, cu viziunea mai amplă de a sprijini competitivitatea economiei românești.

În acest sens, cei trei piloni ai activităților Alianței Române a Universităților Tehnice sunt: creșterea calității învățământului superior și a relevanței acestuia pentru piața muncii, consolidarea cercetării aplicate cu oferta pentru mediul privat și dezvoltarea proiectelor care să sprijine domeniile prioritare din cadrul Strategiei Naționale pentru Învățământul Terțiar 2015 — 2020.

Atât crearea de surse de finanțare destinate proiectelor educaționale și de cercetare, cât și redactarea de proiecte destinate finanțării din Fondul Social European vor fi tematici centrale ale activității alianței, care va încerca să definească un circuit financiar „mai clar și mai transparent” pentru toate instituțiile cu profil tehnic din România.

„Din punctul nostru de vedere, este un moment istoric în viața universităților noastre. Alianța își dorește în primul rând să fie o voce unitară a învățământului tehnic, pe de o parte; pe de altă parte, conștienți fiind de faptul că economia românească, societatea românească se pot dezvolta ca urmare a eforturilor noastre, a resurselor umane pe care universitățile tehnice le oferă societății. În contextul în care România își dorește să devină o economie competitivă, nu putem vorbi de economie competitivă fără universități tehnice competitive și fără ca vocea universităților tehnice să fie auzită și respectată. Ne dorim fără rezervă, după 10 ani de la implementarea Procesului Bologna, o analiză foarte serioasă în contextul amintit, și anume în contextul dezvoltării societății românești în perioada următoare. Universitățile noastre sunt universitățile care, în conformitate cu deciziile statului român, deciziile Guvernului, Parlamentului, ar trebui să fie beneficiarele, pentru perioada 2014-2020, a finanțării sporite din partea Guvernului (…)”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, într-o conferință de presă.

Rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Șerban Viorel, a afirmat că alianța nou înființată va deveni un actor principal pe piața educațională din România, având în vedere faptul că domeniul științelor inginerești este cel care a asigurat și asigură consolidarea dezvoltării economice a României. „(…) Noi ne propunem ca în etape imediat următoare să cristalizăm un pachet de reglementări, un pachet de propuneri”, a subliniat rectorul.

La rândul său, rectorul Universității Tehnice din Cluj, Vasile Țopa, a arătat că vocea tuturor universităților tehnice din România va fi una care va rezona pe aceeași tonalitate și care se va impune ținând cont că România are nevoie astăzi mai mult decât oricând de ingineri bine pregătiți în multe domenii tehnice.

Rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, și-a manifestat convingerea că alianța va fi un succes, ea fiind fondată de către cinci universități puternice, care au fost universități mari și de tradiție încă înainte de 1989.

„Ceea ce noi vom demara la nivelul schimburilor, mobilităților în cadrul celor cinci universități atât în ceea ce privește studenții, cât și cadrele didactice va fi un schimb de bune practici”, a declarat rectorul.

„Cred că faptul unificării vocilor universităților tehnice din România va contribui substanțial la mesajul foarte puternic pe care trebuie să îl dăm, care este asumat la nivel de societate, dar care nu are finalitate de fapt în învățământul superior din România. Prin toate strategiile spunem că domeniul ingineriei este important, dar în același timp rămânem cu declarația”, a afirmat, la rândul său, Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

Președinția alianței va fi ocupată prin sistem rotativ, în fiecare an, de câte un rector al celor cinci universități. Primul care ocupă această funcție este rectorul Universității Politehnica din Timișoara.