ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

 

Astăzi suntem toți pământenii îmbrăcați în ie. Este o imagine semnificativă și copleșitoare, dacă ne gândim că peste șapte miliarde de suflete sunt pus în postura de a îmbrăca o ie românească. Este ca și cum am face un exercițiu de imaginație, simplificând înțelegerea la maxim, așa cum ne-am gândi că, pentru a exista populația planetei Pământ, aceasta este obligată să respire. Să tragă aer în piept și mai apoi să-l dea afară din plămâni. Astăzi, pentru a se considera liberi, buni și păsători de aproapele tău pentru a înțelege care sunt tainele frumuseții, care poate fi legătura dintre pânza de in și ața colorată, adusă pe trup sub forma poveștii de dragoste, lumea ar trebui să fie îmbrăcată în ie! Lumea ar trebui să se învârtă în jurul axei sale, admirându-și, în toate suprafețele lucioase, în toate adâncurile de ochi, în toate visele eliberate de coșmaruri, felul în are iile reușesc să ne cuprindă, să ne absoarbă în exclamațiile admirației, ale prieteniei, ale bucuriei de a fi împreună.

Dincolo de valoarea vestimentară a acestei bluze, delicată și sensibilă asemenea unei boare la marginea mării, există o puternică dimensiune spirituală, pe care  nu putem să o evităm, cu atât mai mult cu cât, aceasta ne pune în situația de a avea același limbaj, de a dezvolta solidaritatea, afecțiunea, prietenia, libertatea de a alege, libertatea de a gândi și dincolo de modelul național, pe care pânza de in îl eliberează, asemenea unui porumbel lăsat să se dedea cerului.

Se poate spune sau se poate crede (cel puțin în tăcerile care se cuibăresc în noi, atunci când simt căldura sufletească a căminului) că ia este limbajul care ne face să ne înțelegem mai mult decât ne-ar da posibilitatea orice alt limbaj sau semn universal valabil.

Toți îmbrăcați în ie suntem în stare să cunoaștem ”la fața locului” forța și gingășia sufletului românesc. Valorile care ne-au dat dreptul de a fi poporul care a reușit, doar el, să se învingă singur, rezistând celor are au avut astfel de gânduri ascunse, dușmănoase sau ipocrite.

Chiar dacă pare imposibil de realizat în fapt, chiar dacă visul acesta nu are încă forța necesară să ridice mâinile a peste șapte miliarde de oameni, în același moment, pentru ca fiecare să îmbrace o ie. Valoarea tranzacției ar fi de aproape 700 de miliarde de dolari. Și, totuși, pentru a coborî lumea cu picioarele pe pământ, pentru ca acest vis să devină realitate, nu ar trebui să operăm după regulile economiei de piață. Nu ar trebui să ne imaginăm că România s-ar putea salva prin ie de la nivelul țărilor aflate în curs de dezvoltare. Această acțiune are un cu totul alt caracter, care depășește machiavelismul câștigului comensurabil în beneficii și profit. Revenind la exemplu cu aerul necesar respirației, nici acesta nu este taxat, el fiind de fapt un bun al tuturor, chiar dacă, în ultimul timp, doar ecologiștii încearcă să spună că le pasă de calitatea acestui bun comun, aflat în stare liberă, pe care toți îl folosesc pe gratis, fără restricție, fără rezerve, atât cât le este necesar pentru a-și întreține viața.

Ia este moștenirea unui popor care a fost silit să se apere, să muncească și să iubească cu paloșul, scutul și cu arcul ținute în imediata lui apropiere. Ia poate să fie rezultatul acestei răscruce de drumuri pe care românul le-a apărat și le-a securizat oferind restului lumii siguranță și credibilitate.

Unii au încercat să ne spună că noi suntem poporul ales, că de aici, din spațiul nostru, a pornit scrierea lumii, tăblițele de la Tărtăria – anii 5500 î.Hr.(lângă Sebeș), pe care unii s-au grăbit să o descopere în Ur, în sudul Mesopotamiei.

Trebuie să fim cât se poate de atenţi cu noi, cu tot ceea ce păstrăm în memoria pietrelor, mai ales că țara la această oră, ca un beneficiu al unei întârziate modernizări, încă mai păstrează urmele intacte ale dimineţilor primilor locuitori ai spațiului mioritic, descoperind încă ceramica de Cucuteni din mileniu V. î.Hr. sau cultura de la Hamangia, mileniul IV î.Hr.

Doar pentru că venim din zorii omenirii am reușit să țesem pânza din aripi de fluture a iei naționale, pentru a o împlini cu întreaga istorie a omenirii, stilizată în figurile geometrice ale evoluției, astfel încât să avem această certificare a universalității iei. Astăzi este ziua universală a iei.

ADI CRISTI