Miniștrii de externe german și francez au redactat un plan pentru ‘o Europă mai puternică într-o lume a incertitudinilor’

 

Miniștrii de externe german și francez, Frank-Walter Steinmeier și respectiv Jean-Marc Ayrault, au redactat un document de nouă pagini intitulat ‘O Europă puternică într-o lume a incertitudinilor’, în care propun politici europene comune privind securitatea și migrația și întărirea convergenței economice, potrivit Reuters.

Recunoscând că Uniunea Europeană „este pusă dur la încercare”, Frank-Walter Steinmeier și Jean-Marc Ayrault au spus că blocul comunitar se confruntă cu o serie de crize în sudul și estul său, în timp ce economia își revine cu greutate. Redactarea acestui document a început înainte ca Marea Britanie să voteze joi la referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„Nici un simplu apel pentru mai multă Europă, nici o fază de pură reflecție nu poate fi un răspuns adecvat”, au subliniat cei doi în document, din care Reuters a obținut o copie.

„Pentru a evita eroziunea lentă și tăcută a proiectului nostru european, trebuie să ne concentrăm mai mult pe lucrurile esențiale și pe a răspunde așteptărilor concrete ale cetățenilor noștri”, au adăugat ei.

Cei doi miniștri, ai căror țări se află la baza UE, au mai spus că este important să se recunoască faptul că statele membre au poziții diferite în privința aprofundării integrării europene.

„Trebuie să găsim căi mai bune de a gestiona nivelurile diferite de ambiție, pentru a ne asigura că Europa răspunde mai bine așteptărilor tuturor cetățenilor europeni”, au mai precizat ei.

În acest sens, Steinmeier și Ayrault au propus trei inițiative: un Acord European de Securitate, o politică europeană comună privind azilul și migrația și impulsionarea creșterii și aprofundarea Uniunii Economice și Monetare.