Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut duminică premierului britanic David Cameron să înceapă procedura de ieșire din Uniunea Europeană de marți, când un summit european este programat să aibă loc, relatează AFP.
Potrivit unui interviu publicat în ziarul Bild, Martin Schulz estimează că o perioadă de confuzie „ar duce la mai multă insecuritate, punând astfel în pericol locurile de muncă”.
„Această atitudine de ezitare, pentru a face pur și simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afectează pe toți”, a spus el în continuare. „De aceea ne bazăm pe guvernul britanic să-și țină promisiunile încă de acum și summitul de marți va fi un moment potrivit”, a spus Schulz.
Cele patru mari formațiuni ale Parlamentului European au redactat, de asemenea, o rezoluție, invitându-l pe David Cameron să angajeze Brexit-ul de marți, a relatat și publicația Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Este imperativ, scriu parlamentarii, „să se evitate o incertitudine dăunătoare tuturor și să se păstreze unitatea Uniunii”.
„Nicio relație nouă, de orice ordin ar fi între Regatul Unit și UE nu va putea fi ratificată atâta timp cât acordul de ieșire nu a fost finalizat”, se mai spune în rezoluție.
După rezultatul șoc al referendumului, care consacră ieșirea Regatului Unit din UE, premierul David Cameron a anunțat vineri că va demisiona până în luna octombrie, lăsând succesorului său grija de a negocia Brexit-ul cu celelalte țări membre.
Așa cum stipulează articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care nu a fost folosit până în prezent, pentru a-și angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din șefi de stat și de guverne, intenția sa de a părăsi UE.
Începând de atunci, statul care iese și țările membre ale UE au la dispoziție doi ani pentru a negocia retragerea.
Un summit al șefilor de stat și de guvern este prevăzut marți și miercuri pentru a discuta rezultatul acestui referendumul britanic. Parlamentul European se va reuni marți în sesiune extraordinară.
Miniștrii de externe ale celor șase țări fondatoare, care s-au reunit sâmbătă la Berlin, au cerut guvernului britanic să înceapă procesul de ieșire „cât mai repede posibil”.
Totuși, cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat mai nuanțat, estimând că revine Regatului Unit să-și lanseze procesul de ieșire, fără ca totuși aceasta „să se eternizeze”.
„Nu avem niciun motiv să fim dezagreabili în aceste negocieri, trebuie să urmăm regulile jocului”, a declarat ea sâmbătă.
Potrivit directorului său de cabinet, Peter Altmaier, care s-a exprimat duminică la postul de radio public german, „cererea de ieșire va fi depusă în câteva săptămâni, poate chiar în câteva luni, desigur după instalarea unui nou guvern”.
La instalarea sa, noul guvern britanic va trebui mai „să se organizeze, iar apoi să prezinte cererea. Noi va trebui să așteptăm cu toții calm”, a estimat acesta.