R. Moldova a devenit al 84-lea stat-membru al OMC, care a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului

Republica Moldova a devenit al 84-lea stat-membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) din totalul celor 164, care a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului. Instrumentul de ratificare a documentului a fost prezentat la Geneva de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei, directorul general al OMC, Roberto Azevêdo, a menționat că ratificarea Acordului OMC privind Facilitarea Comerțului deschide noi posibilităţi de acces la fondurile de asistenţă şi suport tehnic pentru ţara noastră în vederea dezvoltării şi modernizării infrastructurii, instruirii funcţionarilor vamali şi simplificării procedurilor de tranzit vamal a diferitelor produse tarifare.

„Apreciem înalt prestaţia şi angajamentele asumate de Republica Moldova în sistemul mondial de comerţ, pe parcursul celor 15 ani de membru cu drepturi depline al celui mai înalt organism economic internaţional. După ratificarea Acordului respectiv, Republica Moldova a creat premisele necesare pentru statele membre OMC de a oferi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea economiei naţionale şi a racordării acesteia la standardele şi valorile internaţionale. Noi sîntem deschişi pentru o colaborare cît mai eficientă cu Guvernul Republicii Moldova, care prin ratificarea recentă a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, a demonstrat credibilitate şi consecvenţă pe arena internaţională”, a accentuat Roberto Azevêdo.

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a subliniat că ratificarea de către R. Moldova a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, precum şi implicarea activă în procesul de implementare a Declaraţiilor ministeriale de la Bali şi Nairobi, reprezintă un semnal clar pentru toţi partenerii de dezvoltare privind angajamentele asumate de către autorităţile de la Chişinău. „Stabilirea parteneriatelor strategice bazate pe interese reciproc avantajoase, modernizarea tuturor domeniilor social-economice din ţară, atragerea şi implementarea proiectelor investiționale, crearea unui mediu atractiv de afaceri sînt doar unele din priorităţile Guvernului Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul Economiei.

Potrivit Ministerului Economiei, Acordul privind Facilitarea Comerțului este primul acord multilateral negociat în cadrul OMC, care va oferi ţării noastre noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale, va reduce costurile de tranzacționare, precum şi cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad sporit de siguranță a mediului de afaceri prin implementarea măsurilor de eficientizare, transparenţă, reducere a birocraţiei şi corupţiei.

Pentru realizarea acestor reglementări şi reforme, Guvernul va întreprinde măsuri concrete privind excluderea din cerinţele la import a obligativităţii de prezentare a declaraţiilor de export depuse la autoritatea vamală din ţara exportatoare, va exclude necesitatea controalelor înainte de expediţiile aferente clasificării tarifare şi evaluării în vamă, precum şi a obligativităţii serviciilor brokerilor vamali.