Ce se va întâmpla cu viitorii și actualii studenți români din Anglia după BREXIT?

Bogdan Kochesch, Managing Partner al Grupului EDUCATIVA, răspunde întrebărilor pe care le au studenții în urma referendumului din UK, unde 52% dintre votanți au optat pentru ieșirea din UE.

‘Nu știm deocamdată ce se va întâmpla. ÎNSĂ, putem să ne închipuim și să sperăm în scenariile mai favorabile, acele scenarii care sunt, de altfel, și logice din punct de vedere al contextului economic și social actual’.

Pe termen scurt (2 — 3 ani)

Marea Britanie este în continuare membră a Uniunii Europene cu drepturi depline pentru încă 2 ani de la invocarea Articolului 50 din Declarația de la Lisabona care cel mai probabil se va întâmpla în timpul mandatului următorului Prim Ministru. Faptul că Marea Britanie este încă Membră și va fi cel puțin pentru următorii 2 — 3 ani, înseamnă că statutul tinerilor europeni care studiază și vor începe să studieze anul acesta în Marea Britanie NU SE VA SCHIMBA: vor beneficia în continuare de împrumutul guvernamental care acoperă taxa de școlarizare, costuri care se ridică la aproximativ 9.000 de lire anual.

Pe termen mediu și lung


Lumea academică din Marea Britanie (având în frunte absolut toate universitățile) are încredere în influența ei asupra politicilor economice și sociale. Astfel, considerăm că statutul studenților din Uniunea Europeană nu se va schimba substanțial după ce ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană devine efectivă.
‘Our first priority will be to convince the UK government to take steps to ensure that staff and students from EU countries can continue to work and study at British universities and to promote the UK as a welcoming destination for the brightest and best minds. They make a powerful contribution to university research and teaching and have a positive impact on the British economy and society. We will also prioritise securing opportunities for our researchers and students to access vital pan-European programmes and build new global networks”, declară Julia Goodfellow, Președinte al Universities UK în publicația Times Higher Education.
Deși suntem întristați de decizia majorității electoratului britanic, trebuie, în spirit democratic să o respectăm. Rezultatul referendumului din Marea Britanie NU reprezintă o barieră pentru studenții și forța de muncă calificată sau pentru cooperarea economică, academică și socială. Avem încrederea că schimbările următoare nu vor fi radicale și nu vor afecta accesibilitatea și calitatea educației în Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Pentru orice întrebări sau nelămuriri pe această temă, persoanele interesate să afle pozițiile universităților despre BREXIT și care sunt noutățile care vin odată cu această schimbare în educație, pot trimite un mail la adresa brexit@educativa.ro.