Acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreţinere, nu va mai fi condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, a decis Guvernul prin OUG.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, familiile care beneficiază de alocaţia de susţinere au obligaţia achitării taxelor şi impozitelor locale până la 31 martie a fiecărui an, în caz contrar fiind suspendată plata acesteia. Începând cu aprilie 2016, pentru circa 3.100 de familii beneficiare a fost suspendată plata alocaţiei pentru susţinerea familiei din cauza faptului că nu şi-au îndeplinit obligaţia plăţii impozitelor şi taxelor locale. Aceste familii sunt expuse riscului de excluziune socială, considerent pentru care Guvernul a decis să nu mai condiţioneze plata acestei alocaţii pentru susţinerea familiei de achitarea impozitelor şi taxelor locale”, informează Executivul, printr-un comunicat de presă.
OUG adoptată în şedinţa de marţi mai stabileşte că plăţile vor fi reluate din oficiu pentru familiile cărora le-a fost sistat acest drept, inclusiv pentru perioada în care alocaţia pentru susţinerea familiei a fost suspendată.
Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani şi se acordă în baza Legii 277/2010. Aceste alocaţii se acordă familiilor ale căror venituri lunare pentru fiecare membru sunt mai mici de 530 de lei şi se calculează în funcţie de numărul de copii şi de venitul pentru fiecare membru al familiei. OUG vine şi ca urmare a faptului că, prin modificări legislative adoptate de Parlament în 2015 şi 2016, s-a stabilit eliminarea condiţiei plăţii ajutoarelor sociale acordate în baza Legii privind venitul minim garantat şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de achitarea impozitelor şi taxelor locale.