Cioloș: Ne propunem ca persoanele care realizează venituri din activități de cercetare să fie scutite de la plata impozitului

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică ar putea fi scutite de la plata impozitului, a anunțat marți premierul Dacian Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.

„Ne propunem ca persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică să fie scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. (…) Măsura, dacă vom decide acest lucru astăzi, ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2016”, a spus Cioloș.

Premierul a menționat că, în România, se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană.

„În această categorie a facilităților fiscale cu impact redus sau nesemnificativ asupra bugetului, dar cu impact potențial pozitiv asupra economiei (…) ar intra și o propunere pe care o facem de scutire a impozitului pe venit pentru cercetători sau pentru servicii de cercetare-dezvoltare. În cifre absolute, în România, se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană”, a explicat Cioloș.

Totodată, prim-ministrul a atras atenția că sectorul de cercetare-dezvoltare din România este încă subdimensionat.

„Dincolo de mâna de lucru relativ ieftină pe care România a putut să o ofere în timp, observăm că din ce în ce mai mult sunt solicitați ingineri, specialiști, cercetători, care vin să aducă valoare adăugată investițiilor care se fac în România în diferite sectoare economice. În același timp, sectorul de cercetare-dezvoltare din țară este încă subdimensionat. De aceea, prin facilitățile pe care le oferim sperăm să stimulăm atât investițiile unor companii private în cercetare-dezvoltare, cât și interesul din partea tinerilor de a se forma și de a lucra în acest domeniu”, a arătat premierul Cioloș.