Raionul Cahul va beneficia de un șir de proiecte de dezvoltare regională, inclusiv prin accesarea fondurilor europene

Președintele Parlamentului Andrian Candu propune identificarea soluțiilor pentru despăgubirea locuitorilor raionului Cahul, ale căror case au avut de suferit din cauza mașinilor de mare tonaj, care transportă marfă în portul Giugiulești. Speakerul va propune plenului Parlamentului examinarea creării unui Fond special, care să fie completat periodic, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În cadrul unei vizite de lucru în raionul Cahul, Președintele Parlamentului a discutat astăzi cu autoritățile locale, solicitînd informații complete la acest subiect, pentru a fi evaluate pagubele, după ce mai mulți cetățeni au anunțat că le-au fost fisurați pereții caselor. O soluție propusă de autoritățile locale este construcția unei șosele de ocolire a orașului Cahul, proiect care este în curs de desfășurare și pentru care în bugetul de stat pentru anul 2016 este prevăzută suma de 6 mln de lei.

La discuțiile cu Speakerul au fost prezenți primarii din sudul țării, cadrele didactice și medicale, agenții economici și reprezentanții societății civile, fiind abordate problemele existente la nivel local și soluțiile care se impun. Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că raionul Cahul urmează să beneficieze de un șir de proiecte de dezvoltare regională, inclusiv prin accesarea fondurilor europene, fapt ce va contribui la modernizarea regiunii de sud a țării.

”Autoritățile sînt în discuții cu o companie japoneză, care intenționează să investească în zona de sud a țării, pînă la sfîrșitul acestui an. Valorificarea potențialului turistic și balnear al raionului Cahul ar trebuie transformat în prioritate, inclusiv prin implementarea proiectelor de infrastructură și punerea în circuit a mai multor rute turistice, cu impact istoric. De asemenea, locuitorii din sudul țării ar putea beneficia de proiectele în domeniul culturii, desfășurate în comun cu Guvernul României, inclusiv prin accesarea fondurilor europene. Trebuie să reușim să implementăm toate aceste proiecte pentru ca orașul Cahul să devină cu adevărat capitala de sud a țării”, a menționat Andrian Candu în cadrul discuțiilor.

Totodată, Președintele Parlamentului a declarat că semnarea acordului cu FMI ar însemna și accesarea fondurilor europene, în special pentru proiecte de infrastructură, fiind vorba de circa 300 mln de euro pentru următorii 2 ani, de care ar putea beneficia și locuitorii raionului Cahul.

Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat problemele agricultorilor, situația localităților din lunca Prutului afectate periodic de inundații, dificultățile cu care se confruntă școlile mici, implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii etc.

La Cahul Speakerul a vizitat Fabrica de brînzeturi din localitate și compania ”Tricon”, discutînd cu conducerea întreprinderilor soluții de dezvoltare a celor două afaceri, de creștere a nivelului de competitivitate a produselor și a capacității de export. Fabrica de brînzeturi, lider pe piața locală, procesează zilnic cîte 10 tone de lapte. Fabrica de confecții și tricotaje ”Tricon” este una dintre principalele companii din Republica Moldova, avînd circa 800 de angajați și un profit anual de circa 1,5 mln de lei.