Cameron: Vor veni vremuri economice grele pentru Marea Britanie, dar nu vom abandona regulile fiscale

 

Premierul britanic David Cameron a atras miercuri atenția că Marea Britanie se va confrunta cu o perioadă economică dificilă după votul de săptămâna trecută pentru ieșirea din Uniunea Europeană, însă a precizat că guvernul său nu va renunța la regulile de limitare a cheltuielilor publice, transmite Reuters.

„Nu am niciun dubiu că vor veni vremuri economice grele”, a spus Cameron în parlament.

„Dacă vom vedea dificultăți economice, unul din modurile prin care va trebui să reacționăm este să ne asigurăm că finanțele publice și economia rămân puternice. Prin urmare, nu cred că ar fi corect să suspendăm regulile fiscale”, a afirmat el, respingând apelul la mai multe investiții al liderului opoziției laburiste Jeremy Corbyn.

Conform regulilor fiscale din Marea Britanie, Ministerul de Finanțe ar trebui să obțină un excedent la buget până la sfârșitul anului fiscal 2019/2020 și în fiecare an după aceea în ‘perioade normale’.

Însă această regulă privind excedentul poate fi suspendată dacă Biroul pentru Responsabilitatea Bugetară consideră că ar putea avea loc un șoc pentru economie, care ar însemna o creștere economică sub 1% de la un an la altul.