MENCȘ despre itemul 6 de la Evaluarea Națională la Matematică: E complet formulat, enunțul este clar

Itemul 6 de la subiectul I, varianta 7 – disciplina Matematică din cadrul Evaluării Naționale de miercuri este complet formulat, enunțul este clar, fără ambiguități și permite un singur răspuns corect, a precizat Ministerul Educației într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit MENCȘ, itemul conține toate elementele necesare unui răspuns corect și se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). “Tipul de diagramă în discuție este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, anul școlar 2014 — 2015”, arată sursa citată.

Totodată, MENCȘ precizează că același item evaluează competența “Analizarea unor situații practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor”, competență formată/ dezvoltată în cadrul unității de învățare “Elemente de organizare a datelor”, clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.

Comunicatul menționează că itemul conține legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate.

“În esență, acesta se referă la prezentarea unei dependențe funcționale (între notă și numărul elevilor din clasă care au obținut această notă), iar în cazul unei dependențe funcționale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor). Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare și de notare”, se mai arată în comunicat.