Breaking News
Mosquito sucking blood on a human hand

VIRUSUL ZIKA: Optimism după două vaccinuri eficiente împotriva virusului la șoareci

Două vaccinuri au permis protejarea „completă” a șoarecilor de virusul Zika, fapt ce alimentează speranțele cu privire la elaborarea unui remediu pentru virusul aflat la originea unor leziuni cerebrale la fetus, transmite marți AFP.

Este „o etapă în dezvoltarea unui vaccin”, apreciază profesorul de la Harvard, Dan Barouch, conducătorul studiului care „demonstrează eficiența protejării” printr-o singură injecție cu unul sau altul dintre cele două vaccinuri testate. Cercetătorul asigură că este „prima” demonstrație a unei protecții împotriva virusului Zika „obținută cu un vaccin testat pe un animal”.

Mai mulți oameni de știință avertizează însă că vor trece, probabil, mai mulți ani până se va putea comercializa un vaccin.

Studiul, publicat în revista științifică Nature, a fost realizat cu două tipuri de vaccinuri, unul sintetic pe bază de ADN și altul clasic, conținând o formă inactivată și purificată a virusului. Vaccinurile au asigurat șoarecilor o „protecție completă” împotriva unei tulpini a virusului Zika din nord-estul Braziliei și din Porto Rico, au dat asiguri cercetătorii.

Pentru a dovedi eficiența vaccinării, cercetătorii au inoculat virus rozătoarelor vaccinate și au constatat ulterior că acestea erau eficient protejate. Rămâne însă de evaluat durata imunității pe termen lung dobândite în urma vaccinărilor experimentale.

În prezent nu există niciun vaccin și niciun alt tratament pentru vindecarea infecției cu Zika, transmisă de țânțari. La realizarea unor vaccinuri lucrează 60 de laboratoare și agenții naționale, după cum sublinia în luna aprilie Organizația Mondială Sănătății (OMS).

Încă din acest an ar urma să înceapă testări cu cele două tipuri de vaccin utilizate în cercetare, precum și cu alte vaccinuri, a precizat Barouch. „Vor trebui efectuate teste pe maimuțe și mai ales pe animale gestante pentru a demonstra că vaccinurile protejează împotriva amenințării majore a epidemiei de Zika, microcefalia”, a declarat pentru AFP Etienne Simon-Loriere de la Institutul Pasteur din Paris. Va fi necesar și să se verifice dacă anticorpii induși de cele două tipuri de vaccin nu favorizează dezvoltarea unor boli legate de aceeași familie de virusuri, cum ar fi febra dengue.

Un alt vaccin și-a demonstrat recent capacitatea de a stimula formarea de anticorpi contra virusului: cel al societății americane Inovio Pharmaceuticals, care dezvoltă un vaccin sintetic ADN în colaborare cu o firmă de biotehnologie sud-coreeană, GenOne Life Sciences. Inovio a anunțat la 20 iunie că a primit autorizația de a lansa în curând un prim test pe 40 de voluntari sănătoși. Inovio a subliniat că produsul său a determinat „puternice răspunsuri” imunitare (printre care anticorpi) la animale, dar nu a mers până la a afirma că i-a demonstrat eficiența protectoare, așa cum susține studiul apărut în Nature. Vaccinul clasic testat în acest studiu este produs de Institutul Walter Reed al armatei americane, care intenționează să înceapă testele pe oameni „până la sfârșitul anului”.

Potrivit unei cercetări publicate marți în Nature Communications, persoanele infectate o dată cu Zika sunt imunizate împotriva reinfectării cu același virus, dar nu se știe dacă această protecție durează toată viața. În schimb, sarcina ar prelungi semnificativ persistența virusului în organism, potrivit unor cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison (SUA) ale căror cercetări au fost efectuate pe maimuțe.