Bibliotecile au eliberat anul trecut utilizatorilor activi, în medie, 11 volume, iar un elev a împrumutat opt cărți

 

Bibliotecile au eliberat anul trecut utilizatorilor (activi), în medie, 11 volume, iar un elev care a frecventat biblioteca școlară a împrumutat în medie opt cărți, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

„Cultura unui popor este reprezentată de valorile materiale și spirituale pe care le-a creat de-a lungul timpului și pe care le transmite din generație în generație prin instituțiile culturale. În anul 2015, activitatea principalelor unități cultural-artistice a inclus activități ale bibliotecilor, muzeelor și colecțiilor publice, instituțiilor și companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune și cea de televiziune”, spune INS, într-un comunicat.

Rețeaua bibliotecilor care a funcționat în anul 2015 a fost formată dintr-un număr de peste 10.000 de unități administrative și 107 filiale, care au pus la dispoziția publicului mai mult de 165 de milioane de volume.

În mediul urban, au funcționat 3.643 biblioteci și 100 de filiale ale acestora, cu un fond de carte de 125,5 milioane volume (75,8% din fondul național de carte disponibil în biblioteci), iar în mediul rural, deși numărul bibliotecilor a fost considerabil mai mare decât cel de la orașe (6.468 biblioteci și numai 7 filiale) fondul de carte a fost mult mai mic, sub 40 de milioane de volume.

Numărul utilizatorilor activi a depășit 3,5 milioane persoane în anul 2015.

Pe tipuri de biblioteci, distribuția numărului utilizatorilor activi a fost următoarea: 48,6% din numărul total al utilizatorilor activi au frecventat bibliotecile școlare, 39,1% bibliotecile publice (județene, municipale și orășenești sau comunale), 8,5% dintre utilizatorii activi au frecventat bibliotecile instituțiilor de învățământ universitar, 2,1% bibliotecile specializate și 1,7% bibliotecile naționale și de importanță națională.

Numărul volumelor eliberate diferiților utilizatori a fost, în anul 2015, de 40,6 milioane volume, revenind în medie 11 volume pe un utilizator. Cele mai multe volume eliberate unui utilizator s-au înregistrat în bibliotecile universitare, unde media a fost de 20 volume eliberate pe un utilizator, urmate de bibliotecile județene cu o medie de 18 volume eliberate pe un utilizator. În bibliotecile școlare, media a fost de opt volume pe un utilizator.

Accesibilă publicului larg din toate zonele țării, rețeaua de biblioteci publice, formată din biblioteci județene, municipale, orășenești și comunale a deținut, în colecțiile proprii, 29,7 milioane titluri de cărți tipărite și electronice și 46,7 milioane volume de cărți și periodice tipărite.

Raportat la numărul de locuitori, se evidențiază că, în anul 2015, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.400 de locuitori. Unui locuitor i-au revenit în medie 2,4 volume din colecțiile bibliotecilor publice, de serviciile acestor biblioteci beneficiind 1,4 milioane utilizatori activi (7,0% din populația țării).

Pentru populația care a frecventat bibliotecile publice, au fost disponibile pentru un utilizator, în medie, 33,4 volume (36,8 volume în bibliotecile județene, 31,1 volume în bibliotecile municipale și orășenești și 31,7 volume în bibliotecile comunale).

Personalul bibliotecilor (inclusiv cel din bibliotecile școlare) a fost format, la sfârșitul anului 2015, din 7.433 persoane, 87,6% dintre acesta fiind personal de specialitate.