Judecătorii CCR au respins joi sesizarea lui Mircea Băsescu privind dispoziţiile din Codul penal referitoare la definirea infracţiunii de trafic de influenţă, infracţiune pentru care fratele fostului preşedinte a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Dosarul privind excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 291 din Codul Penal, invocată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, cu referire la sintagma „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public”, a fost conexat cu alte cinci dosare şi a fost respins în unanimitate de CCR, a declarat preşedintele interimar al Curţii, Valer Dorneanu.
CCR ar putea publica motivarea deciziei în jurul date de 20-27 iulie, a mai spus el.
Avocatul lui Mircea Băsescu a susţinut în excepţia de neconstituţionalitate, depusă în data de 22 aprile, că articolul 291, alineatul 1 din Codul Penal privind traficul de influenţă nu este în acord cu Legea fundamentală, argumentând că în cuprinsul acestui articol se regăseşte o formulare ambiguă, care lasă loc de interpretări.
Articolul 291 din Codul Penal defineşte infracţiunea de trafic de influenţă astfel: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.
Fragmentul „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public” a fost contestat la Curtea Constituţională de către avocatul lui Mircea Băsescu pe motiv că nu respectă Constituţia. ”Statul e obligat prin Constituţie şi legile sale să aibă predictibilitate şi previzibilitate în momentul elaborării unei legi. Cetăţeanul trebuie să fie conştient de acţiunile sau inacţiunile sale în sensul că o anumită atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambiguă şi lasă loc de intrepreare şi arbitrariu”, a spus avocatul în faţa instanţei.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost admisă de Curtea de Apel Constanţa în şedinţa din 22 aprilie 2016 în cadrul căreia s-a judecat contestarea deciziei din 8 ianuarie a Tribunalului Constanţa de condamnare la patru ani de închisoare a lui Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă.
În data de 16 iunie Curtea de Apel Constanţa a menţinut verdictul dat de Tribunal de condamnare a lui Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. Decizia Curţii de Apel este definitivă.