Diagnosticul infecției cu virusul Zika nu ar trebui să se limiteze numai la detectarea microcefaliei la nou-născuți, ci să ia în considerare și alte anomalii ale creierului, potrivit unui studiu publicat joi, citat de agenția France Presse (AFP).
Microcefalia este o malformație gravă și ireversibilă, în general rară, care se manifestă printr-un craniu și un creier anormal de mici.
Epidemia de Zika, care afectează mai multe țări din America de Sud încă de la sfârșitul anului trecut, a determinat un mare număr de cazuri de microcefalie atribuite virusului.
Brazilia este țara cea mai afectată de Zika, cu aproape 1,5 milioane de persoane infectate și peste 1.600 de copii născuți cu microcefalie.
Studiind 1.500 de nou-născuți din Brazilia suspectați că ar fi fost contaminați cu Zika, cercetătorii au infirmat 900 de cazuri, cei mai mulți dintre ei fiind copii normali născuți cu capete mici.
Cele 600 de cazuri rămase au fost clasificate ca fiind cazuri ‘probabile’ sau ‘certe’ de Zika, pe baza imagisticii medicale care demonstrează existența de calcifieri sau alte anomalii neurologice, după ce alte infecții posibile, cum ar fi sifilisul transmis de mamă sau toxoplasmoza, au fost eliminate.
„Cu toate acestea, într-unul din cinci cazuri, perimetrul cranian a fost normal, ceea ce sugerează că numai microcefalia nu este suficientă” pentru a detecta cazurile de Zika la un nou-născut, a subliniat profesorul Cesar G. Victora, de la Universitatea din Pelotas (Brazilia), care a condus studiul.
Cercetătorii au descoperit că mamele a 600 de copii probabil contaminați au suferiti de erupții cutanate în timpul sarcinii (61 la sută față de 21 la sută în cazul femeilor care au născut copii neafectați). De asemenea, copii infectați au avut de patru ori mai multe riscuri să moară în timpul primei săptămâni de viață decât ceilalți.
„Rezultatele noastre sugerează că la femeile gravide afectate de Zika unii fetuși au anomalii ale creierului și microcefalie sau alte anomalii cu un cap de dimensiuni normale, în timp ce alții nu sunt afectați”, spune profesorul Victora.
Intervievat de AFP, el a declarat că ar trebuie generalizate alte teste, între care ecografii craniene sau teste de sânge pentru a detecta virusul Zika la sugari.
Profesorul Victora nu a putut oferi o estimare a numărului de nou-născuți nediagnosticați, probabil pentru că au fost infectați târziu în timpul sarcinii, ‘atunci când capul lor atinsese deja dimensiunea normală’.
Leziunile cerebrale pe care unii dintre acești copii le prezintă ar putea duce, în cele din urmă, la „întârzieri de dezvoltare”, a avertizat specialistul, citat de AFP.