Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti va fi publicată mîine în Monitorul Oficial

Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti va fi publicată mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, sistemul de instanțe judecătorești din ţară va fi reorganizat prin comasarea a 42 de instanțe care funcționează în prezent în 15 judecătorii.

Proiectul de lege mai prevede că „unificarea sediilor judecătoriilor se va efectua treptat, pînă la 31 decembrie 2027, pe măsura creării condițiilor pentru aceasta, conform planului aprobat de Parlament la propunerea Guvernului”, se spune în document.

Drepturile și obligațiile judecătoriilor comasate urmează să-i revină judecătoriei ce se creează, conform prevederilor Codului Civil al Republicii Moldova. Judecătoria Comercială de Circumscripție și Judecătoria Militară își încetează activitatea de la 1 aprilie 2017.

Proiectul nu intervine cu modificări referitoare la numărul de judecători din țară, ci doar la numărul de instanțe. „Reorganizarea propusă de Ministerul Justiției nicidecum nu se referă la numărul de curți de apel din țară sau la Curtea Supremă de Justiție, ci doar la numărul judecătoriilor de fond”, se menţionează în lege.

Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Elaborarea proiectului de reorganizare a sistemului de instanțe judecătorești este prevăzută de matricea de politici, anexă a Acordului de finanțare dintre Guvern și Uniunea Europeană privind Programul de suport al reformei justiției.