Basarabia

Pavel Filip: Ne propunem să eliminăm cauzele problemelor şi constrângerilor cu care se confruntă business-ul

 

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în Republica Moldova (AmCham Moldova), cu care a discutat despre ultimele reforme promovate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. „Ne-am propus să avem un dialog sincer şi constructiv pentru a afla opinia comunităţii de afaceri despre inițiativele Guvernului orientate spre ameliorarea climatului de afaceri şi dezvoltarea unui mediu concurenţial sănătos”, a menţionat în debutul întrevederii Şeful Cabinetului de miniştri, anunță serviciul de presă al Guvernului.

Premierul a precizat că obiectivul suprem al Guvernului este asigurarea bunăstării populaţiei, iar aceasta înseamnă creşterea veniturilor oamenilor, lucru ce se poate întâmpla doar atunci când există locuri de muncă suficiente și bine plătite. De aceea, Executivul este preocupat de crearea unor condiţii optime pentru dezvoltarea businessului, atragerea investiţiilor, asigurarea siguranţei acestora.

„Dorim să transformăm Moldova într-o destinaţie atractivă pentru investiţii. Ne propunem să eliminăm cauzele problemelor şi constrângerilor cu care se confruntă business-ul printr-o abordare complexă”, a mai spus Premierul.

Printre paşii făcuţi în această direcţie Pavel Filip a menţionat reforma controalelor de stat, reducerea numărului de acte permisive, eliminarea ordinelor vamale, reluarea activităţii Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, din care fac parte şi reprezentanţii comunităţii de afaceri.

„Consiliul Economic este un instrument propice de recepționare promptă a alertelor din partea comunității de afaceri și de lansare rapidă a acțiunilor necesare pentru înlăturarea riscurilor semnalate sau pentru minimizarea consecințelor negative”, a punctat Pavel Filip.

La rândul lor, reprezentanții Camerei de Comerţ Americane au mulţumit Premierului pentru oportunitatea de a se întâlni şi a discuta deschis problemele cu care se confruntă business-ul şi a identifica soluţiile pentru depăşirea acestora.

În opinia reprezentanţilor mediului de afaceri, în ultimul timp, ritmul reformelor s-a intensificat şi se înregistrează un trend pozitiv. Ei au felicitat Guvernul pentru ambiţia şi determinarea pe care o are pentru a schimba lucrurile în bine şi au dat asigurări că sunt decişi să activeze onest, să achite impozitele la stat şi să investească în producţie. În acelaşi timp, au semnalat un şir de probleme, care trebuie rezolvate pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, între acestea, necesitatea continuării reformei organelor de control, dezvoltării capitalului uman pe diferite dimensiuni, stabilității și previzibilității legislației fiscale, optimizării procedurilor de vămuire a mărfurilor, dezvoltării în continuare a mediului concurențial sănătos, plafonării taxelor locale, precum și necesitatea conlucrării mai eficiente a comunității de afaceri cu autoritățile publice la nivel tehnic și de implementare a politicilor.

Prim-ministrul a dat asigurări că Executivul are voinţa necesară pentru a duce la bun sfârşit reformele începute şi pledează pentru un dialog deschis cu mediul de afaceri. „Vă mulțumesc pentru activismul și implicarea de care dați dovadă. După cum am mai spus, ne dorim să creștem numărul locurilor de muncă bine plătite, ne dorim ca Moldova să devină una din ţările cheie pentru investiții în Estul Europei, iar AmCham Moldova să fie partenerul nostru în acest proces”, a conchis Prim-ministrul.

Camera de Comerţ Americană din Moldova a fost creată în 2006 şi include 109 companii-membre, de la investitori străini mari până la companii mici producătoare de bunuri şi prestatoare de servicii. AmCham şi-a declarat drept scop promovarea comerţului şi investiţiilor străine în ţara noastră, colaborarea cu Guvernul şi liderii comunităţii de business pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri cât mai favorabil în Republica Moldova.

Related Articles

Back to top button