Ion Iliescu: Omul Wiesel ne-a părăsit, opera sa rămâne și ea lucrează pentru o lume mai bună

 

Fostul președinte Ion Iliescu și-a exprimat, duminică, tristețea față de moartea scriitorului Elie Wiesel, menționând că opera sa rămâne și „lucrează pentru o lume mai bună și mai pașnică”.

„Omul Wiesel ne-a părăsit. Opera sa rămâne, și ea lucrează pentru o lume mai bună și mai pașnică. Să-i fie amintirea veșnică!’ (…) Am aflat cu profundă tristețe vestea morții scriitorului și laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Născut în România, la Sighetul Marmației, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat în lagărele de exterminare naziste, pentru ‘vina’ de a fi fost evreu. Scăpat din infern, a luptat pentru a face imposibilă repetarea acelor orori, pentru o lume în care antisemitismul, xenofobia, discriminările rasiale să nu mai fie posibile. A depus mărturie despre acele vremuri, a făcut o permanentă muncă de educație în rândul tinerelor generații”, a subliniat Ion Iliescu, într-o postare pe blog.În postarea sa, fostul președinte a evocat momente petrecute alături de Elie Wiesel.

„L-am însoțit, în 2002, la Sighet, unde s-a născut și unde se află casa familiei sale. A fost alături de noi în efortul de a închide una dintre marile răni ale trecutului, Holocaustul evreilor români. Era un lucru pe care trebuia să-l facem, eram datori evreilor români, dar și cetățenilor acestei țări. Am înțeles poate mai bine eșecul democratic din anii interbelici, care a dus la persecutarea evreilor, și apoi la deportarea lor, la progromul de la Iași. Institutul care-i poartă numele este parte a acestui efort de recuperare a memoriei și de vindecare a rănilor trecutului. Suferințele lui, suferințele tuturor celor care au plătit cu libertatea și chiar cu viața doar pentru că sunt ‘altfel’ nu trebuie să se mai repete. Pentru bine nostru comun. ‘Pacea nu este un dar pe care-l face Dumnezeu oamenilor. Este un dar pe care ni-l facem unii celorlalți’ spunea el”, a scris Iliescu.