Șuteu: Evenimentele stradale – esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș; blocajele în trafic nu sunt efectul acestora
Evenimentele culturale stradale sunt esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș, iar blocajele din trafic nu sunt efectul acestora, a declarat ministrul Culturii, Corina Șuteu, care a anunțat că în cursul acestei săptămâni va lansa o invitație primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în vederea unei întâlniri pe această temă.
”Cred că evenimentele culturale stradale sunt esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viața orașului și a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spațiul public, spațiul pietonal, spațiile de interacțiune socială sunt factori de coeziune și bunăstare în interiorul orașelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană. Am încredere că Ministerul Culturii și Primăria Capitalei pot fi parteneri permanenți în vederea dezvoltării ofertei culturale a Bucureștiului. E important ca inițiativele stradale să fie acompaniate de autorități pentru a face din București un ‘oraș al oamenilor’ ”, a scris ministrul pe Facebook.
Totodată, ea a adăugat că va invita la discuții și reprezentanți ai Ordinului Arhitecților — OAR București.
Reacția ministrului Culturii vine după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu mai dorește străzi din centrul Capitalei blocate cu activități de weekend și a anunțat că le va comunica oficial acest lucru directorilor din instituție care au dat aprobări pentru astfel de evenimente stradale.
„Chiar în acest weekend, circulația din Capitală a fost blocată și asta nu pentru că erau foarte multe mașini în trafic — lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulți în concediu—, ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetățeni, pentru turiști și în general respect pentru faptul că nu trebuie să ‘strangulezi’ circulația cu evenimente — care este foarte bine că se organizează — dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”, a precizat duminică Firea la Antena 3.
Potrivit acesteia, există multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, un exemplu în acest sens fiind Arena Națională, Romexpo, parcuri.