România trebuie să reducă pe cât posibil exporturile de cereale și să le folosească pentru creșterea animalelor, astfel încât să își poată asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administrației Publice Locale.
Deși în anii 2013 și 2014, România a avut o balanță comercială pozitivă cu produse agroalimentare datorită unei producții bune de cereale și a unui preț bun, șeful MADR a precizat că, în 2015, România a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.
„În 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro și exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanță negativă de 100 de milioane de euro”, a subliniat Irimescu.
În opinia ministrului, producția alimentară reprezintă o provocare la nivel mondial, în condițiile în care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrișare circa două milioane de hectare, iar condițiile climatice afectează performanța în acest sector.
„Dacă discutăm de schimbări climatice, un obiectiv important este limitarea amprentei de carbon, promovarea agriculturii ecologice, managementul adecvat al apei și încurajarea energiei regenerabile. Deși agricultura este și o soluție pentru reducerea gazelor cu efect de seră, avem totuși probleme de poluare și de emisii. Ca un fapt divers, toate bovinele din lume emit gaze cu efect de seră exact cât transporturile toate cumulate: trenuri, vapoare, avioane și autoturisme — 14% din emisii. Sectorul bovinelor este responsabil de acest lucru, dar nu înseamnă că trebuie să renunțăm la carnea de vită. Sunt soluții în acest sens care pot fi aduse și, recent, cercetătorii britanici au găsit o soluție de reducere cu 40% a gazelor, a metanului în procesul de digestie al bovinelor”, a precizat ministrul Agriculturii.
Nu în ultimul rând, Irimescu a precizat că România are încă probleme cu managementul adecvat al apei, deși există multe resurse de apă.
„Din păcate, ne confruntăm în anii secetoși cu o gestiune necorespunzătoare a apei, nu am ajuns să avem asigurată apa de irigații constant și pentru toți producătorii. De asemenea, legat de obiectivul privind standardul de viață în zona rurală, asigurarea infrastructurii este foarte importantă, pentru că România șochează pentru că este pe ultimul loc la toalete. Avem cele mai multe toalete în curte, deci nivelul de trai este de departe de ceea ce ar trebui să fie”, a adăugat ministrul Agriculturii.