Ediția Princeps din 1884 a volumului ‘Poesii’ de Eminescu, scoasă la licitație

Fotografii, scrisori, „declarații de avere”, ediții Princeps și documente constituie obiectul licitației „Mari poeți români” a casei Artmark, care va avea loc pe 12 iulie.

Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, licitația cuprinde ediția Princeps din 1884 a volumului „Poesii” — singurul volum publicat în timpul vieții lui Mihai Eminescu, având coperta originală și prefață scrisă de Titu Maiorescu. Prețul de pornire este de 5.000 euro.

De asemenea, Andrei Mureșanu a lăsat moștenire o ediție Princeps din 1862, care debutează cu poemul emblematic ce mai târziu avea să devină imnul României — ”Deșteaptă-te, române!”, aceasta fiind scoasă la licitație cu prețul de pornire de 400 euro.

Totodată, în licitație se regăsesc și 56 de scrisori ale lui Vasile Alecsandri, ce reconfigurează strădania acestuia pentru unificare și independență, pledoaria sa pe lângă personalitățile europene, documente personale despre averea sa, investită în finanțarea acțiunilor naționale, cât și cărțile sale de vizită din perioada în care era delegatul României la Paris. Printre obiectele licitației se numără și o scrisoare trimisă în 1890 — anul morții lui Alecsandri, în care vorbește despre starea sa șubredă de sănătate.

Licitația ”Mari poeți români” va avea loc pe 12 iulie, la ora 20,00, fiind precedată de Licitația de Orientalism, ce va începe la 19,30.

Pe 14 iulie se va încheia sesiunea de licitații a acestei veri prin alte două evenimente: Licitația de Artă Contemporană și Licitația de Ceasuri și Bijuterii.