Președintele Academiei Române: De foarte multe ori sacrificăm banii pe care îi alocăm la Educație, la Cercetare, la Sănătate

De foarte multe ori, când apar probleme în țară, sunt „sacrificați” banii alocați pentru domeniile Educație, Cercetare și Sănătate, iar acest lucru trebuie să înceteze, a declarat marți președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, la Palatul Parlamentului, la lansarea în dezbatere publică a documentului strategic „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.

El a menționat că Academia Română lucrează la această strategie de aproximativ doi ani, sub înaltul patronaj al Președinției României.

„Cu Guvernul am avut numeroase discuții și această formă a proiectului pe care ne-a arătat-o vicepremierul Costin Borc seamănă mult cu viziunea noastră”, a spus președintele Academiei Române.

Potrivit acestuia, una din țintele documentului elaborat de Academia Română în ceea ce privește proiectul de dezvoltare a României este situarea „într-o poziție de mijloc din punct de vedere al calității vieții”. De asemenea, în privința Educației, președintele Academiei a spus că se dorește ca, până în 2035, România să se situeze în Top 10 în Uniunea Europeană.

În analiza Academiei Române au fost abordate 11 proiecte interdisciplinare care au ca subiect Educația, Securitatea energetică, Securitatea informatică, Securitatea și siguranța alimentară, Economia și calitatea vieții, Sănătatea, Proiectul european al Dunării și Strategia Națională a Dunării, Dezvoltarea agriculturii, Cultura și România în era globalizării.

Președintele Academiei Române a subliniat că, pentru o dezvoltare durabilă, în România trebuie stabilite priorități dar și o „convergență” a opiniilor.

„De foarte multe ori sacrificăm, când apar diverse probleme, banii pe care îi alocăm la Educație, la Cercetare, la Sănătate. Această politică nu poate să continue. Dacă vrem să fin o societate a cunoașterii, trebuie să ajungem cu finanțarea cercetării și a păstrării cercetătorilor noștri celor mai buni în țară. Numai în felul acesta trebuie să adăugăm valoare la ceea ce avem. Să nu uităm că, în momentul de față, e adevărat că avem o dinamică foarte bună a exporturilor, dar să nu uităm că totuși vindem lucrurile ieftin, fără valoare adăugată. Și că exploatăm cu mult mai mult decât exploatam înainte”, a declarat președintele Academiei Române.(Agerpres)