Vasile Dîncu: Soluția este cea politică; datoria noastră e să lăsăm scaunele goale în noiembrie
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți seara, că varianta unui guvern independent este o soluție doar pe termen scurt, deoarece un Cabinet are nevoie de un sprijin politic în Parlament.
Cât despre viitorul său după terminarea mandatului, el a menționat că nu își mai dorește să facă politică.
„Eu nu-mi doresc să mai fac politică. Sigur, nu aș putea să spun 100% că nu o să mai fac politică niciodată, chiar dacă acum îmi doresc și cred în chestiunea asta. Nu sunt absurd să cred că neapărat se va întâmpla ceea ce îmi doresc eu acum. Nici acum nu am vrut să mai particip. Nu credeam că o să mai ajung vreodată să mai fiu în vreun guvern, pentru că nu mi-am proiectat asta. S-a întâmplat o situație în care am acceptat să fac parte dintr-un guvern pentru un an de zile. Am cu totul alte proiecte”, a spus vicepremierul.
El a menționat că va rămâne un intelectual de stânga, dar că dorește să se ocupe, în primul rând, de catedră și că va înființa, probabil, o firmă de consultanță.
„În primul rând vreau să scriu. Vreau să îmi iau un an sabatic. Am de terminat patru cărți care sunt aproape gata și care cred că vor putea să mă definească”, a precizat Dîncu.
Vicepremierul a atras atenția asupra faptului că Guvernul a avut la dispoziție doar șapte luni, dar că în acest interval s-au realizat mai multe proceduri de simplificare administrativă decât în ultimii 25 de ani. El a subliniat că viitoarele guverne nu vor putea ignora strategiile pregătite de actualul Guvern.
„E o strategie făcută împreună cu mediul de afaceri, societatea civilă, jurnaliști, economiști (…) Cei care vor veni pot să intre într-un dialog sau pot să o respingă, dar măcar pornesc de la ceva”, a completat el.
Vicepremierul a mai remarcat că, deși oamenii caută consensul, clasa politică nu a reușit să ‘articuleze’ acest lucru, iar coalițiile nu au funcționat în România.
„Coalițiile nu au funcționat în România, de la ‘patrulaterul roșu’ până la ultimul USL, nicio coaliție nu a funcționat în România. Nu am reușit până în acest moment, clasa politică nu a reușit să se mobilizeze să construiască consensul”, a spus el.
Pe de altă parte, Dîncu a apreciat că România va trebui să pregătească strategii realiste în actualul context european.
„După Brexit, trebuie să ne gândim foarte bine. Fondurile de coeziune ale UE, pe care ne-am bazat, se vor micșora, dacă nu cumva vor dispărea din exercițiul financiar viitor (…) informații nu sunt, dar sunt ipoteze legate de faptul că dacă dispare un contributor, vor scădea fondurile de coeziune. (…) Trebuie să ne gândim la cum ne repliem spre marile noastre proiecte”, a conchis vicepremierul.