Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2016 a fost a aprobat în lectură finală

Bugetul capitalei pentru anul 2016 a fost aprobat astăzi în lectură finală de către Consiliul municipal Chișinău (CMC), după o întîrziere de mai bine de jumătate de an. Proiectul a fost susținut cu votul celor 44 de consilieri prezenți la ședință, informează MOLDPRES.

Bugetul municipal pentru anul acesta prevede venituri în sumă de 2,943 mlrd de lei și cheltuieli în mărime de 3,47 mlrd de lei, și un deficit bugetar în mărime de peste 100 mln de lei. Autoritățile preconizează să acopere deficitul din banii obţinuţi de la vînzarea bunurilor din proprietatea publică, precum şi din resursele externe de finanţare.

Șefa Direcției generale finanțe, Veronica Herța, a precizat că „bugetul municipal din acest an este unul social, 65 la sută din cheltuielile acestuia fiind destinate sferei sociale, inclusiv 50% (aproximativ 1,6 mln de lei) – sistemului educațional”.

În cadrul dezbaterilor în lectura a doua, consilierii municipali au făcut unele modificări la buget. Printre altele, pentru anul curent au fost incluse surse financiare suplimentare, în mărime de 500 mln de lei, pentru procurarea transportului auto pentru întreprinderea municipală „Spații Verzi”. De asemenea, s-a decis alocarea a 4 mln de lei pentru repararea drumului spre localitatea Țînțăreni, raionul Anenii Noi, și peste un milion de lei – pentru necesitățile primăriei Vatra.

Conform amendamentelor venite de la fracțiunile din CMC, din contul măririi deficitului bugetar cu peste 10 mln de lei, vor fi alocate surse financiare suplimentare pentru elaborarea planului urbanistic în mai multe suburbii ale municipiului și reparația unor școli, grădinițe și construcția unor edificii (7 mln lei), precum și pentru protezarea dentară gratuită a pensionarilor din capitală (3 mln lei).

Bugetul municipal pentru anul 2016 a fost votat, în prima lectură, de către Consiliul Municipal la 10 decembrie 2015.

Documentul va intra în vigoare odată cu publicarea bugetului de stat pentru anul 2016 în Monitorul Oficial.