Breaking News

Achim Irimescu: Pe 18 iulie va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru lapte, carne de porc și legume-fructe

 

Un nou pachet de măsuri de criză pentru sectorul laptelui, cărnii de porc și al legumelor și fructelor va fi prezentat pe 18 iulie la viitorul Consiliu al miniștrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în deschiderea Forumului Internațional al Alimentației.

„Comisarul european pentru Agricultură, Phill Hogan, va prezenta în 18 iulie la viitorul Consiliu de miniștri ai Agriculturii din UE, pentru că încă ne confruntăm cu o criză acută în sectorul laptelui, cărnii de porc și al legumelor și fructelor. Din păcate, Federația Rusă a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din Uniunea Europeană, deși în urma discuțiilor s-a deschis o breșă. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne îmbucurătoare care ne dau speranțe că în sfârșit într-un termen previzibil o să reușim să mai deblocăm puțin piața europeană și să îndreptăm din nou exporturile către piața rusă”, a precizat Irimescu.

Totodată, acesta a subliniat că la nivel european se discută și despre reglementarea pe lanțul alimentar a relației dintre producător, procesator și supermarket, iar în câteva luni un Task Force constituit în acest sens va prezenta concluziile.

„Sunt interese mari și sunt convins că sunteți atenți la ceea ce se întâmplă pe reglementarea lanțului alimentar, a relației dintre producător, procesator și supermarket. Să nu uităm că și la nivel european se caută o soluție și este vorba de un Task Force condus de un fost ministru al Agriculturii din Olanda, care încearcă să găsească soluții pentru a stabili un echilibru între actorii principali ai lanțului alimentar. Recent, la Consiliul miniștrilor Agriculturii de la Luxemburg am ridicat și eu și mai mulți miniștri problema riscului pe care, pe lanțul alimentar, îl suportă numai, sau în cea mai mare parte, fermierul, producătorul. Este prevăzută prezentarea concluziilor acestui Task Force în câteva luni”, a subliniat șeful de la Agricultură.

Potrivit sursei citate, în agricultură există provocări importante datorită standardelor înalte impuse de UE, dar și datorită volatilității prețurilor și schimbărilor climatice care se resimt din ce în ce mai puternic.

„Este o nevoie stringentă ca UE să investească, în principal, în inovare pentru că altfel nu poate face față concurenței internaționale. De exemplu, am avut mari discuții, la Bruxelles, la Consiliul ministrilor Agriculturii pe clorinarea carcaselor de pui, care se practică în state din afara țărilor UE și care permite o luptă mai facilă cu diferitele maladii sau de siguranță alimentară. (…) De aceea trebuie să găsim noi măsuri pentru a oferi producătorilor șansa de a fi cât mai competitivi pe piața europeană, să putem face față atât concurentei externe cat și cerințelor”, a adăugat Irimescu.

În opinia sa, anul 2016 este momentul în care Europa este tot mai preocupată de ceea ce întâmplă la nivel global pe lanțul agroalimentar, iar cercetarea agricolă și aplicarea ei în agricultură ar trebui să îi preocupe tot mai mult și pe fermierii români.

„Domnul prim ministru, când era comisar european pe Agricultură, a prevăzut 4 miliarde de euro separat pentru cercetare — dezvoltare în agricultură, dar din păcate cercetarea agronomică românească a avut proiecte de numai 36 de milioane de euro din cele 4 miliarde de euro prevăzute la nivel european. Noi am încercat să ne mișcăm regional, să ne dăm mâna și să mișcăm lucrurile, dar încă nu am reușit cum ne-am fi dorit. Avem în acest sens un mare obstacol: este vorba de felul în care producătorii noștri sunt organizați. Știm că la nivel european sunt sectoare unde fondurile europene se distribuie prin organizațiile de producători”, a mai spus Irimescu.

Reprezentanți ai Ministerelor Agriculturii din mai multe state europene se întâlnesc vineri la București în cadrul „Forumului Internațional al Alimentației: Investim în viitorul agriculturii”, organizat de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Farm Europe.

Conferința va reuni reprezentanți ai Ministerelor Agriculturii din Republica Slovacia, Republica Bulgaria, Republica Lituania și Republica Italiană, reprezentanți ai Comisiei Europene, deputați europeni — membri Farm Europe — organizații agricole, cooperative și unități agricole private, instituții financiare.