Daniel Ioniță și-a început activitatea în calitate de ambasador al României în Republica Moldova

Daniel Ioniță și-a început vineri activitatea în calitate de ambasador al României în Republica Moldova, informează Moldpres.

Într-o conferință de presă, înaltul diplomat român a declarat că în mandatul său își propune drept obiective intensificarea dialogului politic, sporirea volumului schimburilor comercial-economice, implementarea proiectelor comune în domeniile energetic, infrastructurii și al educației, precum și consolidarea legăturilor cultural-umanitare dintre cele două state.

Noul ambasador al României la Chișinău a menționat faptul că este important ca Republica Moldova să susțină în continuare parcursul european. ‘România rămâne mai departe cel mai solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său spre UE. Totuși, atât partenerii europeni, cât și SUA așteaptă acum un angajament serios din partea din partea Chișinăului față de programul de reforme. Este nevoie de fapte concrete și nu de declarații’, a declarat Daniel Ioniță.

Referindu-se la conflictul transnistrean, înaltul diplomat român a confirmat voința politică a României de a sprijini eforturile care vizează ‘identificarea unei soluții politice pentru problema transnistreană în cadrul formatului de negocieri ‘5+2′, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova’.

Totodată, Daniel Ioniță a mai spus că activitatea sa se va concentra și asupra ‘dosarului energetic, cel al infrastructurii, asistența tehnică, asistența nerambursabilă din partea României, susținerea proiectelor de succes precum extensia SMURD, bursele pentru elevi și studenți, microbuzele școlare și programele de renovare a școlilor și grădinițelor’.

În același timp, ambasadorul Ioniță a anunțat că România va transmite prima tranșă a creditului de 150 de milioane de euro, asistență rambursabilă, atunci când vor fi îndeplinite toate condițiile stabilite de ambele țări, în special semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional. ‘Din câte am observat până acum, negocierile au început. Personal sunt optimist în ceea ce privește posibilitatea finalizării cu succes a acordului la nivel tehnic în finalul etapei de negociere’, a afirmat Ioniță, potrivit Moldpres.