Gorghiu: La Cotroceni s-a făcut politica statului; concluziile – transparente, mai puțin pentru cei ce suferă de scenarită

 

Copreședintele PNL Alina Gorghiu subliniază, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că la Cotroceni, la consultările președintelui Klaus Iohannis cu liderii formațiunilor parlamentare, nu s-a făcut politică de partid, ci politica statului român, iar ”concluziile au fost absolut transparente – mai puțin pentru cei care suferă de scenarită”.

Totodată, ea îl acuză pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de minciună, precizând că acesta a fost invitat de șeful statului, dar a refuzat să vină.

”Dl. Tăriceanu a fost invitat de președintele României la consultările pe tema unui proiect de țară, dar a declinat invitația. Să ocupi a doua funcție în stat și să propagi minciuni despre o discuție la care n-ai participat înseamnă să ai zero respect pentru instituțiile statului și pentru funcția ta. Mai poate însemna că aliații și colegii te dezinformează sau că nu ai încredere în ce îți transmit, ceea ce poate fi fatal într-un parteneriat politic. Domnii Liviu Dragnea și Daniel Constantin ce au de spus? Nu voi comenta scenariile imaginate de dl Tăriceanu, cu ‘laboratoare’, ‘binoame’ și ‘planuri de forță’. Ele pot face, mai degrabă, obiectul unor alt gen de analize… Revenind la lucruri cu adevărat importante, la Cotroceni nu s-a făcut politică de partid, ci politica statului român. A fost o discuție bună, care poate să fie punctul de pornire pentru un viitor proiect de țară. Și obiectivele întâlnirii, și concluziile au fost absolut transparente — mai puțin pentru cei care suferă de scenarită”, a scris vineri Alina Gorghiu pe Facebook.

Reacția copreședintelui PNL vine după ce liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că discuțiile de la Cotroceni, de la începutul săptămânii, au fost pretextul pentru ca șeful statului să propună ca, după alegeri, România să fie condusă de un guvern de uniune națională constituit din PSD și PNL.

„Inaugurarea oficială a planului de forță a început luni, 4 iulie, când liderii partidelor parlamentare au fost invitați la Cotroceni pentru consultări pe teme de politică externă, care s-au dovedit a fi în realitate pretextul în spatele căruia președintele Iohannis a propus ca, după alegeri, România să fie condusă de un guvern de uniune națională constituit din PSD și PNL, pe baza unui nou proiect de țară adoptat la Cotroceni sub înaltul său patronaj. Finalizarea sub patronajul Președinției a unui program de țară pe termen mediu care să beneficieze de suportul politic de principiu al tuturor forțelor politice este o inițiativă care, teoretic, merită toată atenția și sprijinul. Practic, un astfel de proiect nu poate fi dus la bun sfârșit, mai ales într-un an electoral, când competiția dintre partide se bazează pe programe politice diverse”, a declarat liderul ALDE.