Ministrul apărării moldovean: NATO trebuie să găsească o soluție la acțiunile agresive ale Rusiei

 

Republica Moldova vrea să obțină la Summitul NATO care se desfășoară vineri și sâmbătă la Varșovia o garanție că lumea va fi mai stabilă și că țările membre ale organizației vor găsi o soluție la acțiunile agresive ale Rusiei, a declarat vineri ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, într-un videointerviu acordat postului de radio Europa Liberă.

„Vrem să obținem o garanție că lumea va fi mai bună, mai stabilă, și că cele 28 de țări membre ale NATO vor găsi o soluție pentru a garanta pacea și a stopa acțiunile agresive ale Rusiei. Este timpul ca lumea civilizată să ia atitudine față de ceea ce se întâmplă în flancul estic al organizației, în estul Europei”, a spus Șalaru.

Potrivit ministrului apărării al Republicii Moldova, Chișinăul dorește „o aprofundare a cooperării cu NATO”, în vederea „modernizării armatei naționale cu sprijinul țărilor membre ale organizației”.

Întrebat dacă desfășurarea sistemului american antirachetă în flancul estic al NATO vizează și Republica Moldova, Anatol Șalaru a răspuns: „Există țări NATO și țări non-NATO, însă scutul de apărare antirachetă vizează și Republica Moldova. NATO vrea ca Republica Moldova să-și consolideze capacitățile defensive și să fie în stare să se apere”.

De asemenea, oficialul moldovean și-a exprimat convingerea că NATO va ajuta Republica Moldova „cu echipamentul necesar, în reforma armatei”, că „republica va avea sprijinul experților, iar colaborarea cu NATO va trece la un nivel calitativ nou”.

Anatol Șalaru a anunțat că va susține sâmbătă o alocuțiune în cadrul „platformei de interoperabilitate” cu NATO. „Vor fi discuții serioase și sperăm că după summit se vor limpezi multe lucruri și vor fi puse foarte clar accentele”, a mai spus el.