Breaking News

Obama face apel la NATO să rămână fermă în fața Rusiei, în pofida efectelor negative ale Brexitului

Președintele american Barack Obama a făcut vineri apel la liderii din NATO să fie fermi în fața unei Rusii care renaște după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, spunând totodată că votul Marii Britanii în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană nu ar trebui să slăbească Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Într-un articol apărut în Financial Times în ziua în care participă, la Varșovia, la ultimul său summit NATO în calitate de președinte al SUA, Obama a mai spus că ‘relația specială’ a Americii cu Marea Britanie va supraviețui votului de le referendum, despre care el și-ar fi dorit să nu aibă loc.

„Relația specială dintre SUA și Marea Britanie va dăinui. Nu am nicio îndoială că Marea Britanie va rămâne unul dintre cei mai pregătiți membri ai NATO”, a subliniat el, adăugând că votul de la referendum ridică întrebări serioase în legătură cu viitorul integrării europene.

Liderii din NATO urmează să aprobe la summit desfășurarea a patru batalioane cu 3.000-4.000 de militari fiecare în statele baltice — Estonia, Letonia și Lituania — și în estul Poloniei, pe sistem rotativ, pentru și reasigura țările din flancul estic că există disponibilitatea de a le fi garantată apărarea.

„La Varșovia, trebuie să ne reafirmăm determinarea — datoria noastră în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice — de a apăra fiecare aliat NATO”, a mai spus Obama. El a precizat de asemenea că Occidentul trebuie să ajute Ucraina să își apere suveranitatea și integritatea teritorială prin menținerea sancțiunilor împotriva Moscovei până când aceasta va respecta pe deplin acordul de încetare a focului.

„Trebuie să consolidăm apărarea aliaților noștri din centrul și estul Europei, să întărim capacitatea de descurajare și să impulsionăm rezistența la noile amenințări, inclusiv la atacurile cibernetice”, a scris liderul de la Casa Albă.

Liderii statelor membre NATO se reunesc vineri și sâmbătă la Varșovia într-un moment în care Europa își consolidează apărarea în Est în fața Rusiei și se confruntă cu amenințarea jihadistă în Sud, fiind și fragilizată mai mult ca oricând de incertitudinea adusă de Brexit și de criza imigranților.