Polonia a cheltuit circa 50 de milioane de dolari pentru pregătirea summitului NATO

 

Polonia a cheltuit circa 50 de milioane de dolari pentru pregătirea summitului NATO, care reunește vineri și sâmbătă la Varșovia 18 șefi de stat, 21 de prim-miniștri, 39 de miniștri ai apărării din toate cele 28 de state membre ale Alianței și 26 de țări partenere, relatează agenția de presă Unian.

Măsuri de securitate fără precedent au fost luate cu această ocazie: elicoptere survolau vineri capitala Poloniei, pe străzi patrulau forțele de ordine, iar în jurul stadionului care va găzdui lucrările summitului a fost amplasat un cordon suplimentar de securitate.

Stadionul Național din Varșovia a fost transformat într-un bastion de necucerit cu un gard de 2,5 metri.

Poliția a creat o „zonă zero” în care nu este permis accesul mașinilor și pietonilor care nu au legătură cu summitul, desfășurând un efectiv important de forțe de ordine în întregul oraș. Astfel, mai mult de 100 de ofițeri din diferite departamente vor activa în centrul Varșoviei și peste 6.000 de agenți de poliție vor asigura securitatea summitului, potrivit autorităților.

Înaintea summitului, trupele speciale poloneze Grom au efectuat exerciții antiteroriste pe stadion, simulând acțiuni de salvare a ostaticilor prin intermediul elicopterelor și al vehiculelor blindate.

Varșovia a abordat cu maximă seriozitate problema securității participanților la summit, cu toate că Polonia este considerată țară cu un nivel scăzut al amenințării teroriste.

Cea mai numeroasă este delegația SUA. Pentru președintele american Barack Obama, autoritățile poloneze au creat un birou special — o copie a Biroului Oval de la Casa Albă.

Lucrările summitului vor avea loc pe Stadionul Național într-un centru special amenajat pe terenul de fotbal.